Halaman

Khamis, Februari 28, 2008

Produk Terbaru Berasaskan Cendawan

..
Berita Baik! Cendawan Global telah dilantik menjadi antara pengedar terawal untuk memasarkan produk terbaru iaitu Cendawan Frozen. Hasil kerjasama yang erat terjalin antara Cendawan Tiram Puchong.com, kami telah merancang kempen pemasaran besar-besaran untuk mengembangkan lagi produk bermutu berasaskan cendawan ini di seluruh Malaysia dan Insyallah akan dikembangkan sehingga di eksport ke pasaran antarabangsa.
..


Harga pasaran : RM3.50 sebungkus.
Berat
: 200g
..
Sapa nak jadi pengedar dialu-alukan dan harga special kami akan beri.
..
Kepada yang berminat, anda boleh hubungi En. Zul (019-207 1743) untuk maklumat lanjut berkaitan syarat menjadi pengedar dan juga urusan mendapatkan bekalan produk ini.
..
Saya akan kemas kini nanti bagaimana anda juga boleh mendapatkan produk ini daripada saya di Cendawan Global, sedikit masa lagi. Tentunya melalui online dan juga offline!
..

..
Berasaskan sumber bahan mentah yang ada, kami juga menawarkan pakej untuk membina bangsal cendawan seperti contoh yang diberi.

Harga RM boleh runding.

..


Ahad, Februari 24, 2008

Pakej Membuat Rumah Cendawan

..
Matlamat utama saya mengendalikan Cendawan Global ialah untuk menjadi satu platform dan rujukan kepada seluruh pengusaha, peminat cendawan dan juga bakal usahawan yang memilih untuk menanam cendawan sebagai pilihan kerjaya samada separuh masa mahupun sepenuh masa.
..
Sepanjang tempoh bermula dari bulan Julai 2007 sehingga sekarang, banyak perkembangan tentang cendawan yang saya sendiri lihat dari segi kesedaran orang ramai, wujudnya blog-blog cendawan dan juga urusniaga terhasil daripadanya.
..
.
Bagi melengkapkan lagi perkhidmatan dan fungsi Cendawan Global, saya dengan rasminya melancarkan Pakej Pembinaaan Rumah Cendawan dengan kerjasama daripada Mentah Resources. Tujuannya ialah untuk memudahkan kepada anda bakal penanam cendawan membina rumah cendawan tanpa risaukan tentang bagaimana menyiapkannya pada kos yang berpatutan dan dalam bajet yang ada.
..
Pakej ini lebih diutamakan kepada anda yang tinggal di sekitar Lembah Klang bagi memudahkan urusan logistik dan juga perkara yang berkaitan.
..
....
Berikut adalah senarai pakej berkenaan:
.. ..
Pakej 1
Harga : RM12,200
Spesifikasi : Rumah Cendawan 15' x 15'
......................Bongkah cendawan 3500
......................Pengangkutan
Jangkaan hasil dalam 6 bulan : (3500 x 0.4 x RM8) : RM11,200
..
Pakej 2
Harga : RM24,000
Spesifikasi : Rumah cendawan 20' x 30'
......................Bongkah cendawan 10,000
......................Pengangkutan
Jangkaan hasil dalam 6 bulan : (10000 x 0.4 x RM8) :
RM32,000
..
Pakej 3
Harga : RM37,000
Spesifikasi : Rumah cendawan 30' x 40'
......................Bongkah cendawan 25,000
... ..................Pengangkutan
Jangkaan hasil dalam 6 bulan : (25,000 x 0.4 x RM8) : RM80,000

Pakej 4
Harga : RM64,000
Spesifikasi : Rumah cendawan 30' x 60'
......................Bongkah cendawan 35,000
......................Pengangkutan
Jangkaan hasil dalam 6 bulan : (35,000 x 0.4 x RM8) : RM112,000

Pakej 5
Harga : RM87,000
Spesifikasi : Rumah cendawan 30' x 80'
......................Bongkah cendawan 50,000
......................Pengangkutan
Jangkaan hasil dalam 6 bulan : (50,000 x 0.4 x RM8) :
RM160,000
..
Satu lagi kelebihan kepada mereka yang tinggal di kawasan sekitar Lembah Klang ialah sebagai pelanggan pakej ini, anda boleh memohon untuk menandatangani 'contract farming' dengan syarikat ini. Maknanya, Mentah Resources akan membeli hasil keluaran cendawan anda pada harga tertentu dan anda tidak perlu risaukan tentang masalah untuk memasarkan keluaran cendawan anda. Lagipun bekalan bahan mentah bagi penyediaan media cendawan sedia ditawarkan pada bila-bila masa mengikut pesanan.
..
Saya akan kemas kini maklumat lanjut termasuk gambar yang berkaitan. Pada masa kini, hasil kerjasama, kami dalam peringkat akhir untuk memulakan satu projek di Subang Jaya dan Melaka pada masa terdekat dan saya akan update perkembangannya nanti. Pastinya ia akan menjadi projek perintis CG dan membuka lebih banyak lagi peluang untuk pengusaha dan bakal usahawan cendawan yang memilih bidang ini sebagai sumber pendapatan tambahan mereka.

Anda boleh hubungi saya (019-758 9774) untuk tetapkan masa dan tarikh bagi membincangkan urusan pembinaannya.

Khamis, Februari 21, 2008

Varieti Cendawan Bergambar


Mushroom Varieties with Pictures
....
Here are a few of the most popular edible mushroom varieties, from the common to wild:

Agaricus (white mushroom, button mushroom): Widely available; varies in color from white to light brown and in size from small to jumbo stuffer; plump and dome-shaped; pleasing flavor intensifies when cooked. Mature Agaricus with open veils have an intensely rich taste. Agaricus is quite versatile, being excellent for use both raw and cooked. Also available canned and dried.

Chanterelle (girolle): Vase-shaped; ranging in color from bright yellow to orange; nutty and delicate flavor and texture; expensive when fresh; also available dried and canned. Add late in the cooking process to avoid toughening. Use in salads, sauces and risottos.

..
Crimini (Italian brown): Naturally dark cap that ranges in color from light tan to rich brown; rich, earthy flavor is more intense than that of the Agaricus.
Substitute for button mushrooms to add a more full-bodied flavor.


Shiitake (oak mushroom; Chinese black mushroom; forest mushroom; golden oak): ranging in color from tan to dark brown; characterized by broad, umbrella shaped caps up
to ten inches in diameter, wide open veils and tan gills; rich, full-bodied flavor, almost steak-like, with a meaty texture when cooked. These are best when cooked in almost any method, particularly sautéing, broiling and baking. Remove stems before cooking but reserve them for soup stocks.
Oyster: Fluted cap resembles a fan; ranging in color from a soft beige brown to gray; can be eaten raw in salads but more often this mushroom is cooked to bring out its delicate flavor and velvety texture. Some say this mushroom has a faint oyster-like or seafood flavor, to match its likeness in shape to oysters.


Enoki (enokitake; enokidake; snow puff mushrooms; golden mushrooms; velvet stem): Long stems and tiny, snow-white

caps; small white mushrooms are joined at the base and resemble bean sprouts; light and mild, almost fruity, flavor with a crisp texture. Also available canned. Before using, cut away from the communal base. Use in sandwiches, salads and as garnishes. If you use them in a cooked dish, add at the last possible moment as heat toughens enoki.

Portabello/Portabella: Largest of the commercially available mushrooms with a tan/brown cap, it's the mature version of the crimini. Its popularity derives from a brilliant marketing campaign in the 1980's to sell these perceived "over-mature" common mushrooms. Its long growing cycle gives a deep, meat-like flavor, and substantial texture. They are good whole, sliced, grilled, baked, stir-fried and deep-fried. Be sure to trim off the dry, fibrous portion of the stem.

Porcini (cepes; boletes; boletus; steinpilze; singular tense: porcino): Resembles the traditional fairytale toadstool; weighing from a couple of ounces to a pound each with caps from one to ten inches in diameter; smooth, meaty texture; pungent in flavor; pale brown color; very expensive; many general cooking uses. Also available dried.

Morel (black morel): A relative of the highly-prized truffle; tan to dark-brown, cone-shaped, spongey; smoky, earthy, nutty flavor; expensive and also available canned and dried. The darker the mushroom, the more pronounced is the flavor. This mushroom must be cleaned well when fresh due to its dimpled head.

Jumaat, Februari 15, 2008

Persediaan Bagi Memulakan Projek Cendawan


RAMAI daripada kita merupakan penggemar cendawan, sayur yang unik tetapi mempunyai banyak khasiat. Tahukah kita bahawa jumlah cendawan yang dimakan oleh rakyat Malaysia ialah 324 gram seorang setahun atau jumlah yang diperlukan ialah 8,100 tan setahun. Jumlah tersebut jauh lebih tinggi berbanding dengan pengeluaran cendawan negara pada masa ini iaitu sebanyak 5,500 tan.
..
Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menyasarkan untuk meningkatkan pengambilan cendawan rakyat Malaysia dari 324 gram setahun kepada dua kilogram setahun. Ini memerlukan peningkatan pengeluaran cendawan kepada 50,000 tan setahun.
..
Jawapan kepada masalah tersebut ialah perlunya industri tanaman cendawan diperhebatkan, sekali gus menjana pengeluaran yang mencukupi pada masa akan datang. Seperti juga tanaman lain, industri tanaman cendawan juga mengalami evolusi teknologi dan berdasarkan catatan, pada 1960- an cendawan ditanam pada batang kayu terutama jenis shiitake dan telinga kera.
..
Sedekad kemudian, kaedah baru digunakan iaitu penggunaan jerami padi sebagai media tanaman sebelum penggunaan hampas kapas pada tahun 1980-an. Itu cerita dalam tempoh tiga dekat tetapi suntikan teknologi kini menjadikan tanaman cendawan diusahakan secara komersial dan berteknologi tinggi.
..
Kaedah terkini ialah menanam cendawan menggunakan habuk kayu dalam polibeg atau beg media. Setengah pengusaha kini mampu menghasilkan benih sendiri dengan penggunaan kaedah bioteknologi tetapi kosnya lebih tinggi.
...
....
Persediaan Bagi Memulakan Projek Cendawan

1. Minat dan pengetahuan mengenai teknologi
..
● mempunyai minat dalam penanaman cendawan
● tahu teknologi terkini
● tahu jenis cendawan yang hendak ditanam
● tahu keperluan asas jenis cendawan yang hendak ditanam
..
2. Tapak/ Lokasi Projek
..
● pastikan di mana lokasi projek yang sesuai
● keperluan bangunan
● maklumkan kepada pejabat Pertanian Daerah terdekat
..
3. Pembekal Peralatan dan Bahan
..
● Pastikan peralatan dan bahan yang perlu
● Dapatkan senarai pembekal yang terdekat
..
4. Sumber Kewangan
..
● Kewangan penting untuk membangunkan projek
● Modal sendiri atau perlukan pinjaman
● Ambil tahu dan ambil peluang insentif kerajaan
..
5. Pemasaran
..
● Kaji keperluan dan permintaan cendawan semasa
● Dapatkan saluran pemasaran yang termudah
● Fikirkan bidang industri asas tani untuk cendawan yang ditanam
..
Sebagai usahawan dan juga bakal pengusaha cendawan, rancangan perniagaan yang lengkap dan berkesan menjadi satu kewajipan apabila ingin memulakan projek cendawan. Dalam rancangan perniagaan itu, perlu dimasukkan kelima-lima elemen yang disebutkan di atas. Kejayaan projek cendawan dan bisnes nanti bergantung kepada bagaimana kita mengendalikan pihak pengurusan dan sumber-sumber yang ada. Selamat maju jaya!

Rabu, Februari 13, 2008

Mushrooms Full of Antioxidants


Common White Ones Pack More Antioxidants Than Many Veggies
..
By Daniel J. DeNoon WebMD Medical News
Reviewed by
Louise Chang, MD

..
June 27, 2006 -- Mushrooms have as many antioxidants as many vegetables, a new study shows.
....
Antioxidants help cells in the body ward off damage from dangerous oxygen molecules called free radicals. Free radicals may play a role in serious illnesses such as heart disease, cancer, and Alzheimer's disease.
..

Button Mushroom

Penn State researcher N. Joy Dubost, PhD, measured antioxidant capacity in several kinds of mushrooms. They included the common white button mushroom (a brown variety of which is called the crimini mushroom, or, when larger, the portabella mushroom), shiitake mushrooms, and oyster mushrooms.

..

.... Oyster Mushroom

Shiitake


He found that white button mushrooms -- the ones you might put on a nice, lean steak -- have more antioxidant capacity than tomatoes, green peppers, pumpkins, zucchini, carrots, or green beans.
..

These common, inexpensive mushrooms also packed more antioxidant punch than the more exotic -- and more expensive -- shiitake and oyster mushrooms.
....
"You don't have to eat only the vegetables with the highest antioxidant capacity to benefit," Dubost says, in a news release.

..
"If you eat a variety of mushrooms along with a variety of other vegetables, you'll be getting a variety of antioxidants."
....
Dubost presented his findings at this week's annual meeting of the Institute of Food Technologists in Orlando, Fla.
..
KOMEN CG : Pengusaha cendawan boleh menggunakan bukti dan hasil kajian ini sebagai maklumat tambahan untuk diceritakan kepada prospek dan pelanggan cendawan seperti disebutkan iaitu memang mempunyai khasiat dan faedah kesihatan yang tinggi di samping rasanya yang enak.

Selasa, Februari 12, 2008

Cendawan Komersil - Alah Asap dan Bau Wangi

Pembiakan Cendawan Tiram Kelabu secara komersil bukanlah satu proses yang sukar. Ia cuma memerlukan suhu yang lembap, tidak terdedah kepada cahaya matahari dan kerja-kerja suntikan benih oleh pekerja mahir, organisma ini juga mempunyai pantang larang yang perlu dipatuhi.



Oleh FARAH DIBA JAMALUDDIN

Dipetik dari Kosmo! 11 Feb 2008


..
Sejak lima dekad lalu, organisma kecil seperti kulapuk cendawan, yis dan kulat memberi sumbangan yang besar dalam dunia perubatan. Antobiotik pertama sendiri terdiri daripada ekstrak kulat. Ubat penicilin, tetracylene dan auremycin terhasil daripada kulapuk cendawan. Organisma ini turut digunakan untuk mengkomersilkan produk seperti roti, bir, keju asid organik dan vitamin c.
..
Pil Vitamin C yang anda ambil selama ini juga berasal daripada ekstrak sejenis kulapuk cendawan. Ini adalah antara khasiatnya yang tidak diketahui ramai.
,, ..
Cendawan hakikatnya adalah salah satu sumber makanan yang baik untuk kesihatan. Mengapa?
..
Dengan kalori yang rendah, tinggi kandungan protein, chitin, zat besi, zink, fiber, vitamin dan mineral, tiada siapa yang boleh menafikan kehebatan cendawan. Lantaran itu, tidak hairanlah cendawan yang popular dalam kuisin masyarakat Cina kini sudah menghiasi kulinari dunia. Di Malaysia, populariti cendawan melonjak kerana permintaannya yang tinggi.
..
..
Hari ini terdapat pelbagai jenis cendawan di pasaran. Salah satu yang semakin popular ialah Cendawan Tiram Kelabu. Tetapi tahukah anda, Cendawan Tiram Kelabu alah kepada bau-bauan dan asap seperti minyak wangi dan asap rokok kerana ia boleh menjejaskan pertumbuhannya?
..
Malah tanaman tersebut juga memerlukan kelembapan suhu sekitar 28 darjah Celsius pada waktu siang dan 25 darjah hingga 26 darjah Celsius pada waktu malam. Berbeza dengan tumbuhan lain yang memerlukan cahaya matahari yang banyak untuk melakukan proses fotosintesis, cendawan memerlukan 90 peratus kegelapan bilik dan berkeadaan tertutup untuk ia membiak dengan sihat.
.. ..
Salah seorang pengusaha tanaman cendawan tiram kelabu di negeri Terengganu, Wan Hassan Wan Nawang, 48, memberitahu tanaman cendawan memerlukan kelembapan yang mencukupi untuk pertumbuhannya dan tidak memerlukan penjagaan yang sukar.
..
"Bagi memastikan tumbuhan itu mendapat kelembapan yang secukupnya, saya telah membina rumah cendawan yang dikenali sebagai green house atau rumah hijau.
..
"Rumah hijau itu diperbuat daripada daun nipah yang dijadikan atap dan dinding yang berupaya memberi kelembapan secara semula jadi.
..
"Selain itu, pekerja-pekerja saya akan menyiram air ke atas lantai sebanayak dua kali sehari bagi melembapkan suhu di dalam rumah hijau itu pada waktu pagi dan tengah hari,"
..
katanya ketika ditemui di rumah cendawan miliknya yang terletak di Kampung Bukit Jong, Tepoh, Kuala Nerus, Kuala Terengganu. Wan Hassan yang dibantu anak lelaki sulungnya, Wan Hafizi Wan Hassan, 24, mengusahakan projek tanaman tersebut sejak Oktober tahun lalu bersama 20 pekerja lain.
..
Bekerja di rumah cendawan Wan Hassan, beliau mempunyai pantang larang tambahan yang mungkin kedengarannya agak pelik.Jikau di tempapt kerja lain, memakai pewangi digalakkan semasa bertugas tetapi di rumah hijau cendawan Wan Hassan mengharamkan pekerja-pekerjanya daripada merokok dan memakai bau-bauan. Peraturan itu penting bagi mengelakkan implikasi yang tidak diingini kepada tumbuhan itu kerana ia amat sensitif kepada unsur-unsur tersebut.
..
"Cendawan tidak boleh terdedah dengan asap atau bau-bauan yang terlalu kuat. Ini akan menjejaskan pertumbuhan dan kualitinya. Saya amat menitik beratkan mutu produk yang dihasilkan," katanya.
..
Wan Hassan sekarang memiliki tiga buah rumah cendawan seluas 20x80 kaki setiap satu. Ia berupaya memuatkan 30,000 bongkah kayu cendawan pada satu-satu masa.
..
Lelaki ini memulakan projek tanaman itu setelah mengikuti kursus yang dianjurkan oleh Jabatan Pertanian Negeri Terengganu dan Jabatan Pertanian Muar, Johor yang banyak memberi bimbingan dan nasihat kepadanya tentang projek tanaman itu.
..
Sebelum cendawan mengeluarkan hasil, perkara pertamaa yang perlu dilakukan adalah membuat bongkah yang merupakan tempat di mana tumbuhan itu akan dibiakkan. Kerja-kerja membuat bongkah dilakukan oleh lapan orang pekerja Wan Hassan yang bermula daripada memasukkan habuk kayu getah, dedak padi halus yang dicampurkan dengan kapur pertanian ke dalam mesin adunan khas sehingga sebati.
..
Wan Hassan berkata, adunan tersebut akan dimasukkan ke dalam bungkusan plastik yang disediakan dengan anggaran berat satu kilogram bagi setiap satu bungkus bongkah.
..
"Kemudian, bongkah-bongkah tersebut akan ditutup dengan penutup khas agar ia tidak dicemari bakteria-bakteria dari persekitaran luar.
..
"Bongkah-bongkah cendawan tersebut perlu berada dalam keadaan sederhana lembap yang terdiri daripada campuran air bagi menggalakkan pertumbuhan cendawan," katanya.
..
Setiap hari sebanyak 1,000 unit bongkah dapat dihasilkan sebelum dimasukkan ke dalam mesin pengewap bagi menghapuskan bakteria yang terdapat pada bongkah-bongkah tersebut.
..
"Mesin pengewap itu mampu mensterilkan 1,000 unit bongkah cendawan sehari untuk tempoh lapan jam sebelum ia dibiarkan selama 48 jam di luar.
..
"Selepas tamat tempoh tersebut, bongkah-bongkah cendawan itu akan diberi suntikan benih dengan anggaran satu sudu besar benih kulat tiram kelabu melalui penutup khas yang akan dibuka seketika untuk tujuan itu," katanya.
..
Jelas beliau yang yang memperolehi benih cendawan daari Johor dan Selangor, kerja-kerja suntikan itu akan dilakukan oleh seorang pekerja mahir.
..
"ini kerana kerja-kerja suntikan adalah tugasan yang paling penting dan perlu dijaga rapi kerana pada pada peringkat ini aspek kebersihan amat dititik beratkan dan kecuaiannya boleh menyebabkan penghasilan keluaran yang kurang baik.
..
"Oleh itu, pekerja tersebut perlu sentiasa berkeadaan bersih dan memakai uniform khas. Sekiranya dia keluar dari bilik suntikan itu, dia dikehendaki memakai pakaian lain. Bilik suntikan juga perlu bersih, " katanya yang mengakui proses menjaga cendawan bagaikan menatang minyak yang penuh.
..
Kemudiannya, setelah selesai tugasan menyuntik itu, cendawan-cendawan itu akan dibawa masuk ke dalam rumah hijau dan diletakkan di atas rak-rak yang ditetapkan. Seorang pekerja akan mencatat rekod seperti tarikh masuk dan tempoh bila ia akan dibuka.
..
Cendawan kulat tiram kelabu akan mengeluarkan hasilnya yang pertama pada hari ke-60 dan ke-60 iaitu apabila pentupnya boleh dibuka dan hasilnya dapat dipungut.
..
Seterusnya, penutup tersebut akan ditutup semula dalam tempoh seminggu sebelum ia dibuka semula bagi mendapatkan hasil yang seterusnya.

Tembusi pasar raya Giant
..
CENDAWAN-CENDAWAN yang dikutip itu akan dibungkuskan oleh dua orang pekerja sebelum ia dihantar ke pasar raya Giant dan peniaga-peniaga lain serta orang perseorangan di sekitar Kuala Terengganu.
...
Apa yang membanggakan Wan Hassan, hasil tanamannya itu berjaya menembusi pasaran tempatan dengan memasuki Giant Kuala Terengganu sejak awal bulan Januari lalu.
..
Menurut Wan Hassan, itu cuma permulaan dan beliau berhasrat memasarkan produknya itu ke semua rangkauan pasar raya Giant di samping beberapa pasar raya lain di seluruh Malaysia.
..
Jelas beliau, para penggemar cendawan boleh membeli cendawan tersebut di Giant Kuala Terengganu pada harga yang berpatutan iaitu RM1.49; 100 gram, RM2.49;200 gram dan RM4 bagi cendawan yang beratnya 500 gram. Kesemua produk cendawan itu telah disejuk beku dan tahan untuk tempoh 10 hari.
..
Menyentuh mengenai rancangan masa depannya, Wan Hassan berkata, beliau ingin memasarkan tanamannya itu ke luar negara.
..
"Matlamat saya ialah untuk mengembangkan lagi tanaman cendawan ini, malah tidak mustahil untuk menembusi pasaran antarabangsa.
..
"Secara tidak langsung ia akan membuka peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar kampung ini," katanya.
..
NOTA CG : Inilah contoh dan ciri-ciri usahawan yang berjaya kerana beliau nampak peluang yang ada, kumpulkan sumber yang ada dan memperolehi keuntungan daripada usaha yang dilakukan. Sekali lagi, sebagai anak Terengganu, saya merasa bangga kerana seorang lagi anak watan bakal memperolehi pendapatan lumayan hasil daripada bisnes cendawan.