Halaman

Ahad, Oktober 24, 2010

Mengawal penyakit cendawan



Igauan ngeri kepada pengusaha cendawan ialah bila mana cendawan yang ditanam diserang penyakit yang mengakibatkan kerugian yang besar dan sesetengahnya melemahkan semangat untuk meneruskan projek ini.

Salah satu cara yang patut diambil ialah buat persediaan awal dan belajar daripada pengusaha yang lebih berpengalaman bagi mengurangkan kesan tersebut.


Berikut adalah beberapa faktor mengapa bungkah cendawan mudah diserang penyakit:

  • Kelembapan tinggi dan persekitaran gelap di dalam bangsal sesuai untuk pertumbuhan kulat lain dan digemari serangga perosak
  • Penggunaan racun serangga yang terhad
  • Faktor persekitaran bangsal yang tercemar

Selain daripada di atas, kesilapan dalam proses penyediaan cendawan juga boleh menyebabkan bongkah cendawan diserang penyakit. contohnya:-

  • Menggunakan habuk kayu yang telah lama terbiar dan menjadi masam
  • Kandungan air yang terlalu tinggi dalam proses membancuh habuk
  • Proses mengukus yang tidak mencapai tempoh ditetapkan
  • Menggunakan benih yan telah rosak
  • Menyuntik benih di kawasan yang kotor

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, selepas proses pengukusan, bungkah cendawan perlu dilindungi dari jangkitan kuman. Untuk mencapai objektif ini, amalan kerja yang bersih perlu dititik beratkan.

Khamis, Oktober 07, 2010

Modal permulaan projek cendawan


Modal Permulaan. Soalan yang paling kerap ditanya di Cendawan Global oleh ramai bakal pengusaha dan peminat cendawan dan hari ini saya ingin berkongsi maklumat tentang kos ataupun modal yang diperlukan.

..
Untuk first Starter. Paling sedap kalau ada RM15K.
..
  • Buat bangsal (20’ X 25’) dengan 5,000 beg muatan.= RM5,000
  • Beli beg cendawan matang 5,000 beg (RM1.10) = RM5,500
  • Modal pusingan dan lain2 perbelanjaan.= RM4,500
  • Jumlah Kos Keseluruhan.= RM15,000

  • Jumlah pendapatan 3 bulan (5Kx0.05kgx6xRM7) = RM10,500
..
Dalam hal ini, pengusaha dah lepas bayar balik modal bangsal dan modal beli beg cendawan. Jika dia beli lagi 5,000 beg, maka dia akan dapat untung RM4,000. Iaitu pendapatan RM10,500 - RM5,500 (Kos beli beg).
..
Pendapatan RM10,500 di perolehi jika dia menjual setinggi RM7 setiap kilogram. Jika dia dapat jual RM10 atau RM12 ke atas seperti di pasar malam atau pasar siang, maka jualan akan lebih tinggi. RM7 adalah harga minimum untuk borong. Jika kita survey di pasar malam, kita akan dapati harga di pasar malam ada yang mencecah RM13 hingga RM15 setiap kilo.
..
Cuba bayangkan jika pengusaha dapat jual dengan harga tersebut. Lagi satu, modal pusingan tu hanya untuk pelan kecemasan sahaja sebab kalau takde sebanyak RM4,500 pun takpe..sebab gunanya tu untuk bayar bil air api dan beli plastic bungkus cendawan je. Dan satu lagi yang penting, jangan gajikan orang sebab, kalau setakat 5,000 beg...mak ayah kita boleh jagakan...tak susah sangat pun. Untuk kecil-kecilan.
..
Saya cadangkan pengusaha boleh mula dengan 1,000 beg dahulu. Tak perlu buat bangsal. Just beli canopy sahaja dengan syarat, canopy tersebut diletakkan di bawah rimbunan pohon atau pokok yang merendang supaya canopy tersebut sejuk.
  • Beli 1 canopy (10’ X 10’) = RM300 – RM400
  • Beli 1,000 beg cendawan = RM1,100
  • Cash flow = RM1,000
  • Pendapatan 3 bulan (1Kx0.05kgx6xRM7) = RM2,100
Cara kiraan hasil = (Jumlah beg cendawan X keluaran setiap kali harvest X Berapa kali pengeluaran X Harga Jualan).

Maklumat ini saya perolehi daripada rakan saya, En. Zul dari Cendawan Puchong dan sekiranya berminat untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh mendaftar kursus yang beliau anjurkan seperti iklan kursus yang tertera.

Selasa, Oktober 05, 2010

Pemasaran cendawan



Setakat yang kami telah perhatikan, pasaran cendawan adalah memberangsangkan. Permintaan melebihi penawaran. Walau bagaimanapun pemasaran cendawan ini bukanlah mudah.

Hanya satu musuh utamanya adalah masa. Jika anda terlewat untuk memasarkan cendawan yang telah dipek besar kemungkinan ia akan rosak. Ini kerana jangka hayat cendawan yang telah diputik cuma sekitar 2-3 hari sahaja. Selepas itu ia akan menjadi layu dan berwarna kekuningan. Akhirnya cendawan akan buruk dan berbau busuk.

Jika anda menyimpan cendawan yang telah dipek dalam peti sejuk selama beberapa hari, anda mestilah memasarkannya paling lama 2 hari, pada hari yang ketiga ia tidak akan dibeli lagi oleh pelanggan walaaupun anda menurunkan harganya.

Jadi bagaimana membuat ia tahan?

Ada kawan yang mengeringkan cendawan menjadi cendawan kering. Teknik ini boleh dicuba.

Artikel diatas merujuk kepada Cendawan Tiram Kelabu. Tidak termasuk Cendawan Telinga Kera/Tikus.
.

Sabtu, Oktober 02, 2010

Cultivated Mushrooms

By Molly Watson, About.com Guide

A lot of attention gets paid to wild mushrooms,
but cultivated mushrooms are delicious in their own right. They also tend to be more readily available and less expensive.
.
White Button Mushrooms
These are the mushrooms most of us first think of when we hear the word "mushroom." They come in a range of sizes. For deeper flavor look for specimens whose caps have "opened" so you can see the dark brown gills under the cap.
.
Shiitake Mushrooms
Many people think shiitakes are wild. While they do grow in the wild, commercially available shiitakes are cultivated, in part because cultivating
them has proven so successful. Shiitakes come in a range of sizes. Bigger ones have a deeper flavor but also a tougher texture (isn't everything in life a bit of a trade-off?). Shitakes stems tend to be tough and are best removed before cooking. They make delicious mushroom stock, however, so save them in your freezer until you have a few cups worth.

Shiitakes can stand up to strong flavors, and are particularly good with ginger, soy, and even chiles.
.
Cremini Mushrooms
Cremini mushrooms look a lot like standard white button mushrooms, just brown. While the two are interchangeable in recipes, creminis have a slightly denser texture and deeper flavor than button mushrooms. Many people don't know that creminis are, in fact, baby portabellas (or, portabellas are just overgrown creminis!).
.
Oyster Mushrooms
Oyster mushrooms are more fragile than other cultivated mushrooms. They respond best to quick cooking over high heat like stir-frying.
.
Portabella Mushrooms
Portabellas are big, fat, meaty, juicy mushrooms. As big as a human hand, these mushrooms are great for grilling and roasting. A whole grilled portabella makes a fabulous vegetarian main dish. Portabellas are simply creminis allowed to grow up. Look for fully exposed dark brown gills for the best flavor.