Halaman

Rabu, April 23, 2008

Cendawan Masak Cili

Salam sejahtera. Resipi dari dapur Cendawan Global hari ini ialah masakan yang special sikit iaitu dengan menggunakan Cendawan Jeli Hitam. Selamat mencuba!
..
Bahan A (dikisar):
..
3 biji cili merah
10-12 tangkai cili padi
2 cm kunyit
2cm lengkuas
200gram cendawan jeli hitam (cendawan telinga kera), dipotong kecil
500ml santan (dari 1 biji kelapa)
1 keping asam gelugur
80 gram ikan talang masin, dihiris nipis
1 helai daun kunyit, dihiris
Garam secukup rasa
..
Cara Membuat:
..
Satukan cendawan dan santan di dalam periuk.

Masukkan asam gelugur, ikan talang, daun kunyit dan bahan kisar.

Kacau sekali-sekala hingga mendidih. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

Kecilkan api dan reneh selama 15 minit. Kemudian angkat dan sajikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan