Halaman

Sabtu, April 12, 2008

Sup Ayam Cendawan



Hari ni Chef Zam (bukan nama sebenar) nak berkongsi resipi Sup Ayam Cendawan dengan peminat cendawan seluruh Malaysia. Bersedia dengan pen dan kertas serta sedikit keberanian, ye?. Nasihat saya, PLEASE TRY THIS AT HOME!
....
Bahan-bahan ( bergantung kepada kuantiti )


100g isi ayam
10-15 kuntum cendawan tiram
1 kiub pati ayam (sebarang brand)
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu lada hitam (ditumbuk)
garam secukup rasa
lada sulah
3 sudu minyak masak - untuk menumis
air--bergantung, kalau nak pekat air sikit saja


Cara-caranya
..
Panaskan periuk dgn minyak masak.
Tumis bawang putih dan isi ayam.
Masukkan air sikit demi sikit.
Masukkan semua bahan lain, kiub Pati ayam, Lada Hitam dan juga Garam.
Kemudian masukkanlah cendawan tu..Bukan ape cendawan tu cepat sangat layu..
Nanti kurang sedap kalau terlebih masak. Akhir sekali masukkan lada sulah. Bolehlah diangkat.
....
Taburkan daun sup, daun bawang. Enak dimakan...juga sedap kalau makan camtu je sementara masih berasap. Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan