Halaman

Ahad, Jun 29, 2008

Susun Secara Menegak

Oleh SITI AISAH HABIRIN
...
Industri pertanian seumpama ini boleh berkembang memandangkan permintaan pasaran terhadap cendawan semakin meningkat.
..


















SUSUNAN beg subsrat cendawan perlulah betul untuk memastikan tanaman dapat membesar dengan baik.
...
IA kini bukan hanya berperanan sebagai pengurai kepada unsur-unsur lain. Peranannya lebih daripada itu. Rata-rata masyarakat di negara ini menggemari masakan berasaskan cendawan seperti cendawan goreng, sup cendawan mahupun sebagai salah satu bahan utama dalam sajian sayur campur.
....
Ramai yang masih tidak mengetahui cendawan tiram kelabu atau nama saintifiknya Pleurotus soja caju bukan sahaja lazat dimakan malah mengandungi khasiat sembilan asid amino penting serta sumber protein tinggi, selain kaya dengan vitamin B1, B2, biotin, vitamin C dan garam mineral seperti kalium, fosforus, kalsium, natrium, magnesium serta kuprum.
......









MESIN untuk memproses bahan-bahan subsrat.
......
Bagi usahawan Melayu tempatan, Abd. Jalil Mohd Salleh, 40, tumbuhan kulat itu tidak hanya dijadikan sebagai makanan kegemaran keluarganya, malah ketaksuban kepada cendawan bertukar kepada sesuatu menguntungkan apabila beliau mengusahakannya sebagai tanaman komersial.
.....
Dengan berpegang kepada kepercayaan bahawa sesiapa pun boleh berjaya jika ada kesungguhan, anak kelahiran Gelang Patah, Johor ini tidak teragak-agak mengambil keputusan menumpukan tanaman cendawannya sepenuh masa sejak tahun 2004. Kini, beliau memiliki sebanyak empat buah rumah cendawan.
.....
Mempunyai kelulusan Diploma Kejuruteraan dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Abd. Jalil pernah bekerja sebagai juruteknik di sebuah kilang di Johor Bahru selama 16 tahun sebelum tekad memulakan tanaman cendawan secara komersial sejak lebih empat tahun lalu.
.....
Katanya, dia memulakan tanaman tersebut dengan hanya bermodalkan RM1,000 dan menggunakan rumahnya sebagai tempat semaian. Kini, Abd. Jalil mampu mengeluarkan cendawan sebanyak 25 hingga 30 kilogram sehari.
CENDAWAN yang telah dipetik dibersihkan sebelum dipaket.
.....
"Ketika memulakannya, saya masih lagi bekerja sebagai juruteknik dan hanya melakukannya separuh masa. Lama kelamaan, saya melihat industri pertanian seumpama ini boleh berkembang memandangkan permintaan pasaran terhadap cendawan semakin meningkat," katanya.

..



CENDAWAN yang telah dipetik dibersihkan sebelum dipaket.
..
Abd. Jalil memberitahu, setahun selepas penglibatannya secara kecil-kecilan dalam sektor penanaman cendawan, beliau kemudiannya berjaya mendapatkan bantuan dari Jabatan Pertanian dalam bentuk kewangan dan khidmat nasihat.
.....
Mengulas proses penanaman cendawan, katanya, ia melibatkan enam proses bermula dengan penyediaan subsrat atau beg cendawan sehinggalah kepada proses terakhir iaitu penghapusan subsrat yang tidak terlalu rumit, namun perlu dilakukan dengan bersungguh-sungguh agar hasilnya memuaskan.
.....
"Proses ini mengambil masa 60 hingga 70 hari untuk mendapatkan hasil sepenuhnya. Ia memerlukan penyediaan awal bahan-bahan seperti habuk kayu getah, habuk beras, kapur tohor, air perigi atau air hujan, beg plastik khas tahan panas dan gelang PVC dengan diameter tiga sentimeter, gelang getah dan surat khabar lama," jelasnya.
.....
Selain habuk kayu getah, Abd. Jalil memberitahu bahan asas utama ini turut boleh digantikan dengan sisa kelapa sawit, jerami padi, hampas tebu atau sabut kelapa.
.....
"Jenis bahan-bahan tersebut sesuai digunakan kerana bahan tersebut mengandungi selulosa dan berlignin yang dapat membantu pertumbuhan cendawan dengan baik," katanya lagi.
..






ABDUL JALIL

...
"Bagaimanapun, penggunaan air paip tidak digalakkan kerana ia mengandungi klorin manakala jenis beg plastik pula adalah poly plastic (PP) yang lut sinar. Jenis beg plastik ini lebih sesuai digunakan untuk menanam cendawan."
......
Bapa kepada tiga orang anak ini berkata, bahan-bahan untuk menghasilkan subsrat hendaklah digaul dengan nisbah habuk kayu 100 kilogram (kg); habuk beras (lapan hingga 10 kg); kapur tohor (dua hingga tiga kg); air (80 liter).
Kemudian katanya, subsrat itu dimasuk dan dimampatkan ke dalam beg plastik khas, diikat dengan gelang PVC dan mulut beg ditutup dengan surat khabar lama serta diikat dengan getah sebelum dikukus.
.....
"Muncung plastik tersebut tidak perlu diikat terlalu ketat bagi memudahkan pengaliran udara ketika proses mengukus. Subsrat dikukus dengan menggunakan pengukus selama tiga jam pada suhu 100 darjah selsius.
.....
"Selepas itu, subsrat perlu disejukkan selama 10 jam sebelum proses pengisian benih cendawan dapat dilakukan. Kerja-kerja pengisian benih perlu dilakukan di dalam bilik khas yang telah disteril supaya tiada spora-spora liar boleh merosakkan subsrat ini," tambahnya yang menjual cendawan pada harga RM1 sekilogram.

....
Langkah seterusnya setelah pengisian benih ialah beg subsrat perlu disusun secara menegak dan dieram selama 70 hari di rumah cendawan yang kawasannya redup dan sejuk. Persekitaran ini sesuai untuk pembiakan kulat tersebut.
"Suasana sejuk dan redup dapat menggalakkan pertumbuhan myselium dan hanya 10 peratus cahaya matahari diperlukan," katanya.
.....
Dalam pada itu, tambahnya, sebuah subsrat boleh menghasilkan sebanyak empat hingga lima kali pengeluaran cendawan dan hasil tersebut dipasarkan kepada pembeli sekitar Gelang Patah dan Johor Bahru.
....
Abd. Jalil mengalu-alukan mereka yang berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai proses tanaman cendawan atau membuat sebarang tempahan dengan menghubunginya di talian 07-5071 605 atau 013-740 3049.
...
...
Sumber: Kosmo!

Jumaat, Jun 27, 2008

Mushroom









Basidiocarps (mushrooms) of the fungus Leucocoprinus sp.



...
A mushroom is an above ground fruiting body (that is, a spore-producing structure) of a fungus, having a shaft and a cap; and by extension, the entire fungus producing the fruiting body of such appearance, the former consisting of a network (called the mycelium) of filaments or hyphae.
..
In a much broader sense, mushroom is applied to any visible fungus, or especially the fruiting body of any fungus. The technical term for the spore-producing structure of "true" mushrooms is the basidiocarp. The term "toadstool" is used typically to designate a basidiocarp that is poisonous to eat.
..

Types of mushrooms
The main types of mushrooms are
agarics, boletes, chanterelles, tooth fungi, polypores, puffballs, jelly fungi, coral fungi, bracket fungi, stinkhorns, and cup fungi. Mushrooms and other fungi are studied by mycologists. The "true" mushrooms are classified as Basidiomycota (also known as "club fungi"). A few mushrooms are classified by mycologists as Ascomycota (the "cup fungi"), the morel and truffle being good examples. Thus, the term mushroom is more one of common application to macroscopic fungal fruiting bodies than one having precise taxonomic meaning.

..
Mushrooms are used extensively in
cooking many cuisines. However, a number of species of mushrooms are poisonous, and these may resemble edible varieties, although eating them could be fatal. Picking mushrooms in the wild is extremely risky — far riskier than gathering edible plants — and a practice not to be undertaken by amateurs. This riskiness is due to the fact that separating edible from poisonous species is dependent upon the application of only a few easily recognizable traits.
..
People who collect mushrooms for consumption are known as mushroom hunters, and the act of collecting them as such is called mushroom hunting — an activity with a potentially deadly outcome that one should not attempt without knowing how to recognize the poisonous species.
..
..
Mushroom structure

These emerging mushroomsare too immature to safely identify the species

..
Identifying mushrooms requires a basic understanding of their macroscopic structure. A "typical" mushroom consists of a cap or pileus supported on a stem or stipe. Both can have a variety of shapes and be ornamented in various ways. The underside of the cap (in
agarics) is fitted with gills or lamellae where the actual spores are produced.

....
How the gills are attached is another important characteristic used in identification. In the boletes, the gills are replaced by small openings called pores. Bracket fungi essentially lack a stipe, and the cap is attached like a bracket to the substratum, usually a log or tree trunk. Some bracket fungi have gills, others have pores.
....
In general, identification to
genus can be accomplished in the field using a local mushroom guide. Identification to species requires more work. Realize that a mushroom develops from a young bud into a mature structure and only the latter can provide certain identification of the species. Examination of mature spores, or at least knowing their color, is often essential. And to this end, a common method used to assist in identification is the spore print.
..

Chemical properties
Of central interest with respect to chemical properties of mushrooms is the fact that many species produce secondary metabolites that render them toxic, hallucinogenic, or even
bioluminescent. Toxicity likely plays a role in protecting the function of the basidiocarp: the mycelium has expended considerable energy and protoplasmic material to develop a structure to efficiently distribute its spores. One defense against consumption and premature destruction is the evolution of chemicals that render the mushroom inedible, either causing the consumer to regurgitate (see emetics) the meal or avoid consumption altogether (see Mushroom poisoning).
..
Currently, many species of mushrooms and fungi utilized as folk medicines for thousands of years are under intense study by ethnobotanists and medical researchers. Maitake ,
shiitake, and reishi are prominent among those being researched for their potential anti-cancer, anti-viral, and/or immunity-enhancement properties.
..
Psilocybin mushrooms possess hallucinogenic properties and are commonly known as "shrooms" (see Magic mushroom). A number of other mushrooms are eaten for their psychoactive effects, such as fly agaric, which has cultural uses in tribes in northeast Siberia as well as reportedly being used by the vikings to induce a berserk mind state preparatory to going into battle.
..
Because of these psychoactive properties, some mushrooms have played roles in sacred ceremonies. One such ceremony is the Velada ceremony. A representative figure of this use of mushrooms is the
shaman, curandera (priest-healer), Maria Sabina. Some mushrooms have been used as fire starters (known as tinder fungi ). Ötzi the Iceman was found carrying such mushrooms.
..
Any large detonation of explosives, including that from a nuclear weapon, produces a mushroom cloud, so named because its shape resembles a typical mushroom.
..
A mushroom with magical properties is featured in the book "
Alice's Adventures in Wonderland".
..
Mushrooms are featured in various Nintendo games, starting with the Mario games, and cause Mario and other characters to become "Super" (i.e., huge and powerful).
..
Mushrooms can also be used as slang for
Cannabis.

Reishi Mushroom

Reishi mushrooms grow in the coastal areas of China and are cultivated in Taiwan, Korea, North America, and Japan. It is referred to as the “herb of spiritual potency”, or hing zhi.
..
They are found on fallen tree stumps and decomposing logs. There are six varieties of color, but red mushrooms are used primarily in Asia and North America. Medicinal benefits come from the fruiting part of the mushroom.
..
Reishi is used to treat asthma, coughs, weakness and fatigue, and insomnia. Polysaccharides, coumarin, sterols, mannitol, and triterpenoids called ganoderic acides are the primary constituents of the mushroom.Ganoderic acids may be able to lower cholesterol and blood pressure in addition to inhibit blood platelets from sticking together.
...
Although not yet proven, these acids may also be able to treat chronic hepatitis B, altitude sickness, cancer, and diabetes mellitus.
..
Recommended Dosage
  • Take 1.5-9 grams of dried mushroom daily
  • Take 1ml of tincture or in tea daily
  • Take 1-1.5 grams in powdered form daily

Isnin, Jun 23, 2008

Resepi Cendawan Puchong

Puchong – 23 Jun. Hari ini pihak cendawanpuchong telah menjemput seorang chef dari Puchong juga iaitu Chef. Zul (macam kenal je) untuk berkongsi cara-cara membuat cendawan goreng. Berdasarkan gambar-gambar yang disertakan diharapkan para pembaca mendapat kefahaman dan boleh mencubanya di rumah.

Bahan-bahannya
1) 5 biji telur ayam yang di kacau rata.
2) Tepung Kentucky
3) Cendawan segar baru petik dari ladang

Caranya
1) Basuh cendawan dan toskan.
2) Celup cendawan ke dalam sebatian telur yang dah dikacau.
3) Gaul atau balik-balikkan cendawan ke atas tepung Kentucky
4) Masukkan kedalam kuali dan goreng sehingga garing.

Perasa Tambahan
1) Boleh buatkan sambal kicap
2) Atau sos cili dan sebagainya sebagai pencicah.

Sudah siap dan selamat mencuba…….
...



Selasa, Jun 10, 2008

Faedah Kesihatan Lingzhi


Lingzhi telah lama di kenali secara turun temurun oleh orang Cina dan menganggap ia sejenis herba yang istimewa sebagai ubat ajaib dan sangat berharga.
..
Di antara keajaiban ubat ini adalah ianya boleh memanjangkan usia seseorang. Keterangan ini ditulis di dalam Ensaiklopedia perubatan klasik Cina seperti ‘Shen-Nung Herbal Medicine Book’:

..

Lingzhi sebagai ubat bermutu tinggi. Tiada kesan sampingan buruk. Seluruh badan bertambah baik dan sihat. Pelaburan baik yang menjamin kesihatan sepanjang hayat.

..

Cendawan secara semulajadi tumbuh liar di dalam hutan dan ini termasuklah Lingzhi di mana jumlahnya sangat sedikit dan sukar di dapati. Tambahan pula dengan kurang perhatian di peringkat awal serta kesukaran untuk mengawal dan menentukan mutu cendawan Lingzhi.

..

Teknik penanaman Lingzhi bermula pada tahun 1970, di mana pegawai kajian sains makanan dari Universiti Kyoto, Jepun telah berjaya menggunakan “Kaedah Isolasi Dan Pemeliharaan Spora”. Kaedah ini telah berjaya menanam dan memelihara Lingzhi secara komersial di Jepun. Pada 1975 pula kaedah ini berkembang ke China dan seterusnya ke Taiwan dengan jayanya.

....

....
Keberkesanan Lingzhi
Lingzhi adalah mikroorganisma berkhasiat semulajadi yang ajaib. Hanya spesis terbaik sahaja yang akan memberikan keberkesanannya pada kesihatan kita dan mengubati pelbagai penyakit. Di antara kebaikan yang dirasai adalah:

  • Aktif dan bertenaga.
  • Tempoh masa tidur dipendekkan tetapi badan tetap lebih bertenaga.
  • Mengekalkan berat badan.
  • Penghadaman yang lancar.
    ....

Pada mereka yang bermasalah, pengambilan Lingzhi mungkin akan memberikan sedikit kesan seperti berikut:

  • Pening.
  • Darah banyak berkumpul pada bahagian muka atau kulit (kerana peredaran darah meningkat). Kesemua kesan ini akan hilang dalam tempoh 30 minit. Pada pesakit kencing manis pula akan terjadi peningkatan gula dalam darah atau penyakit kulit.
  • Kejadian ini tidak perlu dikhuatiri kerana ia adalah fenomena biasa dalam proses perubatan Lingzhi yang berlaku hanya di peringkat awal pengambilannya dan akhirnya kesan ini akan hilang segera.
    ......

Kebelakangan ini lebih banyak penyelidikan telah dilakukan di negara China, Jepun dan Malaysia dengan kerjasama dari hospital, kolej dan farmasi, di mana hasil keputusan lebih banyak diperolehi dalam membuktikan keajaiban Lingzhi seperti berikut:


  1. Membersihkan darah
  2. Meneutralkan bisa
  3. Melindungi hati
  4. Mengawal atau melawan usus
  5. Tonik untuk selsema
  6. Mengawal tekanan jantung
  7. Menghilangkan batuk
  8. Mengeluarkan kahak
  9. Mententeramkan fikiran
  10. Mencegah kanser
  11. Mengubati resdung

..

Dipetik dari http://malimas.com/

Rabu, Jun 04, 2008

Pengusaha Cendawan Sg. Balak Cheras

...
Sg. Balak Cheras 3 Jun - Lahirnya seorang lagi usahawan cendawan hasil bimbingan dan latihan daripada CendawanPuchong. En. Johari namanya. Bermula dengan menjadi driver lori kepada seorang temannya yang ingin membeli 3000 beg cendawan di CendawanPuchong telah menarik minatnya untuk belajar menanam cendawan.
..
Jadi, pihak CendawanPuchong telah menawarkan kursus kepada beliau. Tamat sahaja kursus, beliau bersama 2 orang rakannya telah membina bangsal (bertukang sendiri) dan lengkap semuanya dalam 1 bangunan. Bermakna bangunannya memang besar lengkap dengan tempat simpanan habuk kayu, tempat proses, kukus, peram dan ruangan suntik. Bilik hasil juga ada. WOW!!!! Sungguh bersemangat dan gigih.
..

..
Atas kegigihan dan bersungguhnya beliau ini, maka tak sampai 1 bulan sebanyak 5,000 beg telah berjaya dihasilkan dengan 98% berjaya. Pihak CendawanPuchong kerap melawat di samping memberi lagi beberapa tunjuk ajar, cara penjagaan kualiti dan tip-tip tambahan perasa bagi meningkatkan lagi mutu dan juga produktiviti pengeluaran cendawan.
...

Setakat ini, Alhamdulillah. Beliau sudah mula dikenali dan telah sibuk menerima kunjungan dan lawatan individu-individu yang berminat dan yang paling syok lagi ialah harga cendawan bagi 100g di tempat beliau ialah RM2.50. Manyak syok!!!!
.. ...
So, kepada sesiapa yang nak mengenali beliau atau ingin berguru dengan beliau bolehlah menghubungi terus no telefon ini : 012-263 2605.

..

Nota Cendawan Global: Inilah yang dikatakan ciri-ciri seorang usahawan yang berpotensi untuk berjaya, di mana beliau melihat peluang, kumpulkan pasukannya dan mendapat keuntungan daripada peluang yang diambil. Tahniah kepada En. Johari daripada Cendawan Global.

..

...

Kepada anda yang berhajat dan mempunyai semangat membara untuk menceburi bidang ini serta ingin mendapatkan tip dan tunjuk ajar daripada sifu cendawan, pendaftaran dibuka sekarang dan anda boleh pilih tarikh kursus yang sesuai kerana En. Zul dan teamnya bersedia membantu anda merealisasikan rancangan bisnes cendawan anda. Jangan lepaskan peluang keemasan ini!....

Selasa, Jun 03, 2008

Pengusaha Cendawan Kg. Limau Manis

..

Sepang - Baru-baru ini, En. Zul dari CendawanPuchong telah melawat seorang usahawan cendawan di Kg. Limau Manis (Sepang). Namanya Puan Zaliha. Beliau ini telah membeli 300 beg cendawan daripada CendawanPuchong (CP) dan baru nak cuba-cuba belajar menanam cendawan.
..
Beliau tidak menggunakan bangsal sebaliknya hanya sebuah canopy (10x10) yang boleh memuatkan 1,000beg cendawan. Canopy tersebut diletakkan di bawah sepohon pokok yang besar bagi mendapatkan keredupan dan juga merendahkan suhu di dalam canopy. Memang berkesan!!! Cendawan telah tumbuh dan membuahkan hasil. Puan Zaliha bercadang nak besarkan lagi canopy beliau jika hasil R&D beliau ini memuaskan. Jika sesiapa berminat nak lihat canopy beliau, silalah ke sana atau menghubungi beliau sendiri. 012 – 6346220 Puan Zaliha.
..