Halaman

Khamis, Disember 26, 2013

Beli bongkah atau buat bongkah cendawan sendiri?

 

Ramai yang berminat untuk mengusahakan projek tanaman cendawan masakini disebabkan oleh permintaan dan harga yang tinggi, kos yang rendah, bersih, mudah dijaga dan tidak memerlukan banyak masa untuk menjaganya. Tetapi ramai yang mengalami masalah untuk memilih cara nak mula projek ini…adakah dengan membeli bongkah atau membuatnya sendiri? 

Harus diingat jika anda betul-betul mahu buat projek cendawan, anda harus memulakan langkah pertama. Baru la anda lihat sejauh mana kemampuan anda. Sebagai contoh, langkah pertama anda ikuti kursus. Dari situ anda dapat lihat semua proses penghasilan bongkah dari proses gaul sehinggalah mengutip hasil. Ada peserta kata prosesnya amat remeh kena gaul, isi dalam plastik, kukus, suntik benih dan masalah penyakit.

Banyak kerja yang kena buat…ada juga yang kata “kalu macam ni baik beli bongkah yang dah matang dari buat lagi senang”. Ramai yang datang jumpa saya mempunyai masalah mencari bekalan dedak, habuk kayu, benih dan alatan membuat bongkah cendawan.

Bagi yang baru nak berjinak-jinak dengan projek ini dinasihatkan membeli bongkah yang matang supaya anda tau seba sedikit cara jaga bongkah cendawan semasa pengeluaran hasil…belajar teknik-teknik buka tutup penutup untuk tau macam manae nak keluarkan hasil setiap hari. Ini ada sedikit tip untuk anda lihat perbandingan serta kelebihan / kekurangan beli bongkah matang atau buat bongkah sendiri.

Beli bongkah cendawan matang

  • Anda tak perlu pening kepala mana nak cari dedak, habuk kayu, benih, alatan dan dll 
  • Hanya siapkan bangsal sahaja…takpun letak dalam bilik, kat dapur..bawah umah pun boleh
  • Keluar hasil cepat…bawa balik umah..bukak tutup..4,5 hari boleh kutip cendawan dan jual
  • Tiada masalah penyakit..kalu ada pun sedikit
  • Boleh test market dulu…ada tak permintaan penduduk setempat
  • Boleh beli sikit2 dulu…100 bongkah ke ikut modal la
  • Pulang modal cepat…2 kali keluar hasil dah balik modal campur untung
  • Boleh buat separuh masa

Buat bongkah sendiri

  • Kena cari bekalan dedak, habuk kayu, benih, tong drum, buat bangsal, alatan dll… 
  • sesetengah tempat susah nak dapat bekalan
  • Modal tinggi sikit pasal nak kena buat bangsal, buat rak, cari bahan mentah…ambil masa sikit
  • Banyak keja nak kena buat…dari proses gaul, kukus dan suntik benih
  • Masalah penyakit kulat perosak
  • Jimat kos
  • Dapat tau lebih banyak tentang penanaman cendawan dari A-Z
  • Kena buat sepenuh masa

Cara mana yang anda pilih?


Itu bergantung kepada kemampuan masing-masing. Saya sendiri pun bermula dengan membeli bongkah yang diproses dan benih diisikan sendiri. :)

Selasa, Disember 17, 2013

Kursus Tanaman Cendawan tahun 2014






Tahun baru 2014 akan bermula dengan kursus asas tanaman cendawan yang akan dianjurkan oleh rakan bisnes Cendawan Global iaitu Cendawan Puchong.

PESANAN DARIPADA CENDAWAN PUCHONG: Kepada mereka yang berminat untuk berkursus cendawan secara berkumpulan sendiri, kami tetap menerimanya. Minimum 3 orang dan yuran cuma RM200 seorang. Kelebihannya ialah tarikh kursus anda yang tetapkan! :) 

Kursus yang masuk tahun ke-7 anjuran En. Zul dari Puchong ini merupakan peluang terbaik buat anda mendapatkan maklumat dan tips berguna dalam memulakan bisnes cendawan. Tiada apa lagi yang lebih berguna selain mendapatkan tunjuk ajar daripada usahawan cendawan sendiri.

Cadangan saya ialah tetapkan satu masa berdasarkan tarikh-tarikh yang disenaraikan dan hubungi pihak urusetia untuk pertanyaan lanjut dan juga pendaftaran.

Selamat maju jaya diucapkan!

Ahad, Disember 15, 2013

Projek Cendawan Global di Johor


Semalam saya telah hadiri satu perjumpaan dengan pemilik tapak, En Bob dan En. Salim yang juga mentor saya merangkap penyewa semasa rumah cendawan di PPRT Sri Jaya, Johor. Hasil perbincangan tersebut adalah saya akan menjadi pengusaha baru di tempat ini di mana terdapat 6 buah rumah cendawan yang boleh memuatkan sehingga 50,000 bongkah cendawan. Kerja-kerja pembersihan akan bermula pada bulan ini dan dijangkakan kerja-kerja pembuatan bongkah pada bulan Januari 2014.

Perjumpaan dihadiri bersama oleh rakan kongsi saya iaitu Puan Zakiyah dari Pasir Gudang. Kami merancang untuk menjadikan projek cendawan ini antara yang terbesar dan berdaya maju di kawasan Kota Tinggi & Kulai khasnya dan Johor amnya. Lokasi yang strategik iaitu 11km dari Kota Tinggi dan 32 km dari Kulai serta kemudahan yang lengkap, ditambah keyakinan dengan khidmat nasihat pengusaha yang berpengalaman, saya yakin projek ini akan berjaya.

Tujuan utama adalah tidak lain untuk memenuhi permintaan cendawan segar di kawasan sekitar Kota Tinggi serta membekalkan bongkah cendawan yang telah siap kepada bakal pengusaha yang ingin memulakan projek cendawan. Insyaallah, kursus asas juga boleh dijalankan di sini pada sedikit masa lagi.

Buat peminat, pelanggan dan rakan-rakan cendawan sekalian, saya akan kemas kini perkembangan projek ini dari masa ke semasa. Nantikan!  


Bersama Puan Zakiyah, En Salim dan Bob.

Selasa, Disember 10, 2013

Cendawan Busut


cendawan-busut2 Cendawan Busut
Nama: Lyophyllaceae
Nama saintifik: Termitomyces sp
Spesis yang terdapat di Malaysia: Termitomyces heimii Natarajan, Termitomyces albuminosa. 
Saiz: Pileus (Kepala/ Tudung)1.5-7 cm diameter menegikut spesis.
Lokasi: Ladang kelapa sawit, kebun getah, kebun, kawasan hutan yangtidak tercemar dengan racun serangga. Boleh didapati seluruh Malaysia.
Cara Pembiakan: Obligat simbiosis dengan anai-anai (Macrotermes spesis dan Odototermes spesis).
Fakta
  • Tumbuh di atas busut anai-anai
  • Tumbuh secara koloni
  • Antioksida yang baik dan kandungan lemak yang rendah kolesterol yang tinggi
  • Tahap racun (sekiranya ada) pada manusia. Setakat ini tiada kes keracunan. Perlu dimasak sebelum makan

Harga Pasaran: RM20 sekilogram
Salah Faham:
Struktur morfologi dan warna yang hampir sama iaitu putih spesis yang beracun seperti Macrolepiota spesies, Lepiota Spesies dan Amanita spesies.
Cara untuk mengelakkan salah faham. Pastikan bahawa di bawah cendawan tersebut terdapat busut cendawan dan akar cendawan busut panjang dan sampai ke dalam sarang anai-anai tersebut.
Sumber: malaysianfungi.webs.com

Isnin, Disember 09, 2013

Persediaan memulakan projek cendawan

 RAMAI daripada kita merupakan penggemar cendawan, sayur yang unik tetapi mempunyai banyak khasiat. Tahukah kita bahawa jumlah cendawan yang dimakan oleh rakyat Malaysia ialah 324 gram seorang setahun atau jumlah yang diperlukan ialah 8,100 tan setahun. Jumlah tersebut jauh lebih tinggi berbanding dengan pengeluaran cendawan negara pada masa ini iaitu sebanyak 5,500 tan.

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menyasarkan untuk meningkatkan pengambilan cendawan rakyat Malaysia dari 324 gram setahun kepada dua kilogram setahun. Ini memerlukan peningkatan pengeluaran cendawan kepada 50,000 tan setahun.

Jawapan kepada masalah tersebut ialah perlunya industri tanaman cendawan diperhebatkan, sekali gus menjana pengeluaran yang mencukupi pada masa akan datang. Seperti juga tanaman lain, industri tanaman cendawan juga mengalami evolusi teknologi dan berdasarkan catatan, pada 1960- an cendawan ditanam pada batang kayu terutama jenis shiitake dan telinga kera.

Sedekad kemudian, kaedah baru digunakan iaitu penggunaan jerami padi sebagai media tanaman sebelum penggunaan hampas kapas pada tahun 1980-an. Itu cerita dalam tempoh tiga dekat tetapi suntikan teknologi kini menjadikan tanaman cendawan diusahakan secara komersial dan berteknologi tinggi.

Kaedah terkini ialah menanam cendawan menggunakan habuk kayu dalam polibeg atau beg media. Setengah pengusaha kini mampu menghasilkan benih sendiri dengan penggunaan kaedah bioteknologi tetapi kosnya lebih tinggi.


.
Persediaan Bagi Memulakan Projek Cendawan

1. Minat dan pengetahuan mengenai teknologi
  • mempunyai minat dalam penanaman cendawan
  • tahu teknologi terkini
  • tahu jenis cendawan yang hendak ditanam
  • tahu keperluan asas jenis cendawan yang hendak ditanam

2. Tapak/ Lokasi Projek
  • pastikan di mana lokasi projek yang sesuai
  • keperluan bangunan
  • maklumkan kepada pejabat Pertanian Daerah terdekat

3. Pembekal Peralatan dan Bahan
  • pastikan peralatan dan bahan yang perlu
  • dapatkan senarai pembekal yang terdekat

4. Sumber Kewangan
  • kewangan penting untuk membangunkan projek
  • modal sendiri atau perlukan pinjaman
  • ambil tahu dan ambil peluang insentif kerajaan

5. Pemasaran
  • kaji keperluan dan permintaan cendawan semasa
  • dapatkan saluran pemasaran yang termudah
  • fikirkan bidang industri asas tani untuk cendawan yang ditanam
 
Sebagai usahawan dan juga bakal pengusaha cendawan, rancangan perniagaan yang lengkap dan berkesan menjadi satu kewajipan apabila ingin memulakan projek cendawan. Dalam rancangan perniagaan itu, perlu dimasukkan kelima-lima elemen yang disebutkan di atas. 

Kejayaan projek cendawan dan bisnes nanti bergantung kepada bagaimana kita mengendalikan pihak pengurusan dan sumber-sumber yang ada. 

Selamat maju jaya!

Selasa, Disember 03, 2013

Fakta menarik tentang kulat dan cendawan


.
 
# 1.  Hericium erinaceus
Atau Cendawan Gigi Berjanggut salah satu kulat  yang boleh dimakan. Terdapat di Amerika Utara di kawasan hutan pokok Beech Amerika. Bila dimasak rasanya seperti makanan laut. Menakjubkan rupanya,kan?



  .
# 2. Gyromitra esculenta Cendawan otak. Spesies yang jarang ditemui.Ada yang boleh dimakan dan ada yang beracun. Ditemui dengan mudah di kawasan hutan kedua-dua belah Atlantik Ia terus dicari oleh pemburu cendawan walaupun cendawan otak telah diharamkan daripada dijual kepada orang awam di Sepanyol. 
 


  .
# 3. Fly Agaric (Amanita Muscaria)
Cendawan Fairy Tale Ia juga dikenali sebagai Fly Amanita, ini mungkin salah satu cendawan yang paling terkenal di dunia dalam lukisan, kartun Smurfs, cerita dongeng Alice In Wonderland, filem, dan permainan komputer. Cendawan yang indah dengan topi merah terang dan bintik putih. Sangat cantik untuk dipandang tetapi hakikatnya ia adalah sangat beracun.



Cendawan Gigi Berdarah
.
 
# 4. Hydnellum pecki
Cendawan Gigi Berdarah, mendapat namanya daripada cecair yang berwarna merah seperti batu delima yang meleleh dari liang-liang kulat seperti bentuk gig. Ini menjadikan ia kelihatan seperti cendawan berdarah dari dalam. Bagaimanapun, cecair ini juga boleh menjadi  merah jambu, jingga, kuning atau beige. 
 
Cecair merah seperti darah membuat ia kelihatan  sangat dramatik dan menyeramkan. Walaupun tidak toksik, kulat ini  tidak boleh dimakan manusia kerana rasanya yang amat pahit. Walau bagaimanapun, penyelidikan saintifik memberi kredit kepada cendawan ini dengan sifat antibiotik yang berkesan terhadap streptococcus pneumoniae.Kuman ini penyebab utama penyakit pneumonia.
 .

.
 
# 5. Lactarius indigo ( biru) Biasanya dikenali sebagai penutup susu indigo, indigo  Lactarius atau cendawan susu biru, adalah spesies kulat dalam keluarga cendawan Russulaceae . Suatu spesies yang  tumbuh secara semulajadi di timur Amerika Utara, Asia Timur dan Amerika Tengah, juga  selatan Perancis. Ia tumbuh di atas tanah di hutan daun luruh dan hutan konifer. Warna badan dari biru gelap ke biru pucat-kelabu yang lebih tua. 
 
Susu atau susu getah, yang meleleh apabila tisu cendawan dipotong atau pecah berwarna biru nila, tetapi perlahan-lahan bertukar menjadi hijau apabila terdedah kepada udara. Penutup biasanya antara 5 hingga 15 cm diameter, dan batang 2 hingga 8 cm tinggi. Ia adalah cendawan yang boleh dimakan dan dijual di pasaran luar bandar di Mexico, Guatemala dan China. Boleh dimakan tetapi tidak sedap dimakan kerana rasanya sedikit pahit.
.
.
# 6. Chorioactis
Chorioactis juga dikenali sebagai Curut Syaitan, dan ia merupakan salah satu kulat yang jarang ditemui di dunia. Setakat ini, hanya dikesan di tengah Texas dan beberapa tempat-tempat yang sangat terpencil di Jepun. Badan buah kelihatan sedikit seperti curut coklat hitam atau gelap. Tetapi apabila ia dibuka, ia mempinyai bentuk yang indah seperti bintang. Satu lagi yang menarik mengenai kulat ini adalah ia mengeluarkan desiran atau bunyi bersiul apabila buah terbuka untuk melepaskan awan spora ke udara. Wah...betullah...macam curut berasap....Subhanallah...
 ..


 
# 7. Cendawan Bercahaya - Mycena chlorophos
Cendawan  kulat bercahaya  yang ditemui di hutan Brazil dan Jepun. Mereka bercambah dari bumi selepas monsun dan diketahui  kembang  di kawasan-kawasan yang tidak diganggu oleh manusia. Di Jepun, adalah biasa bagi sekumpulan orang untuk menempuh perjalanan ke dalam hutan setiap malam untuk menikmati permukaan lantai hutan yang dipenuhi dengan gumpalan cahaya fosforus pucat  mycena chlorophos.
.


.
 
# 8. Puffball Giant (Calvatia gigantea)
Puffball gergasi, Calvatia gigantea, mudah dikenali oleh saiz dan bentuknya. Spesimen tipikal dengan saiz bola sepak yang bulat. Ia boleh menjadi lebih besar (5-kaki, 50 paun dalam rekod!). Boleh dimakan sebelum ia menjadi matang dan bertukar warna kekuningan di mana spora yang terbentuk didalamnya bila ia matang boleh menjadi racun. Rasa seprti taufu atau keju cair bila dimasak.
Hem...nampak macam sedap..


.
 
# 9. Trametes versicolor
Sering dipanggil "Cendawan ekor ayam belanda," kerana memang kelihatan seperti ekor ayam Belanda. Terdapat di kebanyakkan tempat di dunia. Mempunyai nilai perubatan sebagai terapi perangsang sistem pertahanan badan manusia daripada penyakit kanser juga digunakan  dalam perubatan Cina.

.
.


.

# 10 Ophiocordyceps 
Cendawan yang tumbuh  daripada kepala "zombi" semut dalam hutan hujan Brazil. Spesies kulat boleh menjangkiti seekor semut, mengambil alih otak, dan kemudian membunuh serangga tersebut sebaik sahaja ia bergerak ke lokasi yang ideal untuk kulat berkembang dan menyebarkan spora mereka.disebabkan oleh perubahan iklim dan pembasmian hutan, kata  David Hughes, ketua bagi kajian entomologi di Penn State University.

Isnin, November 18, 2013

Resepi masakan cendawan


Sememangnya terbukti yang cendawan boleh dipelbagaikan cara masakannya dan hanya kreativiti yang menghadkan varieti masakan yang boleh kita hasilkan. Nasihat saya ialah, cubalah!

Sabtu, November 09, 2013

Phallus Mushroom Found in Lam Dong, Vietnam

Posted by Liz Langley in Weird & Wild on November 8, 2013

It’s always a good day when you find another Phallus.
There are 28 species of Phallus mushroom and this one, Phallus drewesii, was recently discovered for the first time in Asia by scientists from Vietnam’s Southern Institute of Ecology and reported in the journal Mycosphere.
Photo of a phallus-shaped mushroom in Vietnam.
The team found the new little guys on a field expedition in < a href=”http://g10gist.weebly.com/uploads/6/2/9/2/6292273/bidoup_brochure_from_ewc_group.pdf”>Bidoup Núi Ba, a Vietnamese national park in the province of Lam Dong. Almost completely forested, the park boasts about 2,000 plant species.
P. drewesii has a shape that mirrors its genus name, but it’s distinguished from other Phallusmushrooms by a number of things.
For one, the mushroom has a patterned white stem, is diminutive in size, and is the only Phallusthat both curves downward and has a brown, spore-covered head.
They also, like all stinkhorn mushrooms, give off  a foul stench usually described as rotting meat, which attracts flies that eat and distribute their spores through the forests. Once the small, brown egg is deposited on a piece of wood, it pops up into a mushroom in about four hours.
P. drewesii may be small, droopy, and malodorous, but its namesake doesn’t seem to mind. Discoverers Dennis Desjardin and Brian Perry of San Francisco State University named the fungus after Robert Drewes, curator of herpetology at the California Academy of Sciences, who thought it was “a wonderful honor and great fun to have this phallus-shaped fungus named after me.”
And it’s not the only time a species has been named after him. Drewes’ moniker also graces Arthroelptella drewesii, a frog from South Africa, and Leptotyphlops drewesi, a Kenyan blind worm snake.

Don’t even say it.

Khamis, November 07, 2013

Mesyuarat antara pengusaha cendawan dan pejabat pertanian Besut


Assalam.

Hari ini (6.11.2013) berlangsungnya mesyuarat antara Persatuan Pengusaha Cendawan Besut dan Pejabat Pertanian Besut yang diadakan di Pejabat Pertanian Besut, Kg Gerai.

Tujuan utama perjumpaan ini diadakan adalah sebagai sesi perkenalan dan beramah mesra di antara sesama pengusaha cendawan dan juga bertukar maklumat tentang industri cendawan yang dihadiri oleh lebih daripada 26 orang peserta dari seluruh Besut, Terengganu.

Persatuan ini diketuai oleh Cikgu Fauzi dan wakil daripada Pertanian oleh En.Zahari dan En. Mohd Rafi. Banyak input, cadangan dan info terkini dibincangkan dan topik yang paling digemari tentulah tentang suntikan modal. 

Setiap peserta diberi peluang untuk memperkenalkan diri dan juga masalah yang dihadapi serta keperluan bagi memajukan lagi bisnes cendawan ini. 

Pihak pejabat Pertanian berjanji untuk mengambil kira segala keperluan dan juga cadangan yang diutarakan serta berpendapat jaringan kerjasama sesama rakan pengusaha cendawan amatlah penting di samping penyimpanan rekod yang teratur demi memudahkan segala urusan pada masa hadapan.

Sesi perjumpaan ditangguhkan pada jam 6 petang. :) 

Sabtu, November 02, 2013

HOKTO perintis bawa cendawan Maitake ke Malaysia


Ted Yamamoto (tengah) bersama-sama kakitangan pengurusan kanan HOKTO Malaysia Sdn. Bhd. menunjukkan cendawan Maitake yang telah dibawa masuk ke Malaysia tahun ini pada majlis pelancarannya di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

KUALA LUMPUR 27 Okt. - HOKTO Malaysia Sdn. Bhd. (HOKTO Malaysia), anak syarikat kepada HOKUTO Corporation dari Jepun telah telah membawa masuk cendawan Maitake untuk pasaran Malaysia, bermula tahun ini.

HOKTO Malaysia kini merupakan satu-satunya syarikat yang mengimport dan membekalkan cendawan Maitake ke Malaysia.

HOKTO Malaysia dalam kenyataan di sini menyatakan, cendawan Maitake yang juga dikenali sebagai raja cendawan kini dijual di semua pasar raya AEON serta BIG (Ben's Independent Grocer) di Publika.

Jelas kenyataan itu, tidak lama lagi, cendawan tersebut boleh didapati di pasar raya terkemuka lain seperti Jaya Grocer, Grocer Village, Cold Storage, AEON BIG, Tesco dan ISETAN .

"Selain dijual di pasar raya, cendawan Maitake juga dibekalkan ke hotel-hotel dan restoran-restoran Jepun yang beroperasi di seluruh negara,'' kata kenyataan itu.

HOKTO Malaysia kini mengimport satu tan cendawan Maitake sebulan dari ladang-ladang cendawan Maitake di Jepun.

Bergantung kepada permintaan selepas pelancarannya, peningkatan jumlah import oleh syarikat boleh mencecah 20 tan metrik sebulan.

Tambah HOKTO Malaysia, syarikat menjangkakan jualan cendawan Maitake akan menyumbang kira-kira 20 peratus kepada hasil jualan keseluruhan.

Syarikat setakat ini telah mengedarkan tiga jenis cendawan di Malaysia iaitu Bunashimeji, Bunapi dan yang terkini Maitake, tambah kenyataan itu lagi.

Pengarah Urusan HOKTO Malaysia, Ted Yamamoto berkata, pihaknya akan memulakan pengeluaran cendawan Bunashimeji dan Bunapi di kawasan kemudahan pertanian seluas 2.4 hektar di Bandar Enstek, Sepang, Selangor bermula Oktober tahun depan, namun cendawan Maitake tetap akan diimport dari Jepun.

"Jika sambutan yang diberikan amat menggalakkan, kami mungkin mempertimbangkan untuk mengeluarkannya di sini pada masa akan datang ," ujarnya.

Maitake mempunyai rasa semula jadi, tekstur yang rangup dengan aroma yang terbaik.

Cendawan itu sesuai dengan apa-apa jenis masakan dan kaedah masakan.

Saiz purata cendawan Maitake mempunyai berat kira-kira 100 gram.

Maitake juga sangat kaya dengan vitamin D dan ia terkenal dalam membantu untuk menguatkan tulang dan otot.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Korporat/20131028/ko_04/HOKTO-perintis-bawa-cendawan-Maitake-ke-Malaysia#ixzz2jPmHDbkF
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Khamis, Oktober 31, 2013

Prospek cendawan di Malaysia




Mengikut kajian yang dijalankan oleh jabatan pertanian Malaysia, prospek industri cendawan di Malaysia sangat cerah daripada 3 aspek berikut:

a) Penanaman cendawan dan aktiviti hiliran serta industri asas tani

b) Bioteknologi cendawan - pengeluaran benih bermutu

c) Latihan kemahiran selok-belok penanaman cendawan


Penanaman cendawan dan aktiviti hiliran serta industri asas tani

a) Trend makanan & peningkatan permintaan: Jumlah cendawan dimakan oleh orang Malaysia = 324 gram/kapita/tahun

  • Cendawan yang diperlukan = 8100 tan
  • Pengeluaran cendawan masakini = 5500 tan
  • Defisit pengeluaran = 2600 tan (Data pada tahun 2004, so sekarang lagilah meningkat!!!)

b) Peningkatan penggunaan cendawan dan hasil cendawan

  • Pengambilan ayam oleh orang Malaysia; 3.5 kg/tahun
  • Sasaran meningkatan pengambilan cendawan oleh orang Malaysia kepada 2kg/tahun
  • Ini meningkatkan pengeluaran cendawan kepada 50,000 tan/tahun

c) Penggunaan bioteknologi cendawan- Pengeluaran benih bermutu

d) Latihan kemahiran dalam selok-belok penanaman cendawan


KESIMPULAN 

A) Masa depan industri cendawan sangat cerah kerana permintaan yang tinggi dan pengguna yang berkeupayaan

B) Malaysia kaya dengan bahan-bahan substrat / biomass (proses sisa industri kelapa sawit, jerami padi dll)

C) Cuaca yang sesuai

D) Polisi kerajaan menjalankan penyelidikan bioteknologi, ternasuk bidang cendawan yang telah disahut oleh UM, adanya pelan BOT dan insentif2 drp pelbagai Jabatan dan Organisasi kerajaan Malaysia


Cadangan: KEMPEN GALAKAN MAKAN CENDAWAN MALAYSIA

- Kempen meningkatkan kesedaran rakyat Malaysia supaya makan lebih banyak cendawan

- Kempen melibatkan Kementerian, Jabtan, Agensi kerajaan, Universiti, Persatuan Cendawan, hotel-hotel dan pengusaha-pengusaha projek cendawan seluruh Malaysia.

Selasa, Oktober 29, 2013

Tanaman cendawan beri pulangan lumayan

Tanaman cendawan beri pulangan lumayan

OLEH : WARTAWAN SINAR HARIAN
Tarikh : November 19, 2011


KAMPUNG TANJONG BATU - Tanaman cendawan adalah antara projek tanaman yang boleh mendatangkan pendapatan lumayan sekira­nya ia diusahakan dengan bersungguh-sungguh dan ­mengikut kaedah pihak Jabatan Pertanian.

Wakil Pegawai Pertanian Daerah, Ahmad Rani Mahmud berkata, orang ­ramai yang berminat men­ceburi bidang ini boleh memulakannya secara kecil-­kecilan terlebih dahulu bagi melihat sendiri perkem­bangan industri tanaman ini.

Menurutnya, apabila ­sudah yakin dan memperoleh modal yang cukup, mereka boleh membuka projek tanaman ini dengan lebih maju kerana produk makanan ber­asaskan cencawan ini makin mendapat tempat dalam ­kalangan masyarakat.

“Tanaman ini boleh di­usahakan di rumah masing-­masing sebagai pekerjaan ­sampingan. Ia bukanlah kerja yang berat sebaliknya boleh di­usahakan bersama ahli keluarga.

“Saya yakin apabila sudah menceburi bidang tanaman cendawan ini, kita akan berasa seronok dan mahu mengusaha­kannya secara besar-­besaran,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Sinar Harian selepas mengadakan kursus tanaman cendawan anjuran Pejabat Pertanian daerah Temerloh, dekat sini.

Ahmad Rani berkata, kita perlu menyahut seruan kerajaan yang menggalakkan ­rakyat menyertai sektor per­tanian bagi menampung keperluan makanan negara.

Menurutnya, tanaman cendawan ini tidak memerlukan kawasan luas seperti ter­nakan kambing dan lembu.

“Ramai usahawan berjaya hari ini terdiri daripada ­individu berpendapatan rendah yang mengikuti kursus anjuran Jabatan Pertanian di mana akhirnya melalui ilmu yang diperoleh, mereka ­aplikasi dengan mengusahakan tanaman atau projek secara kecil-kecilan.

“Tidak ada yang mustahil sekiranya kita berusaha dan yakin dengan kemampuan diri sendiri. Semuanya bergantung pada kemahuan dan kehendak diri sendiri untuk berubah,” katanya.

Ahad, Oktober 27, 2013

Kisah kejayaan usahawan cendawan




Pinjaman TEKUN Bantu S.Sumeti Raih Pendapatan RM9,000 Sebulan Jual Cendawan

HULU SELANGOR, 12 April (Bernama) -- Siapa sangka dengan hanya menjual cendawan yang diusahakan dari lot-lot rumah kedai mampu memberi pendapatan lumayan mencecah RM9,000 sebulan, namun itu yang dikecapi S.Sumeti dan keluarga dari Bukit Beruntung di sini.

Sumeti, 28, berkata apa yang dicapai keluarganya tidak mungkin menjadi kenyataan tanpa bantuan modal daripada dana khas Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN), yang pada asalnya bertujuan membantu usahawan kecil bumiputera.

"Saya masih ingat masa dulu ketika kami hampir putus asa kerana cendawan tak jadi, mati sebab penyakit, mujur ada pinjaman dari TEKUN yang kami buat modal pusingan sehinggalah berjaya hari ini," katanya kepada BERNAMA pada majlis perjumpaan usahawan TEKUN Hulu Selangor dan pelancaran kelab komuniti TEKUN kawasan itu di Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia, Kuala Kubu Baru, di sini petang Isnin.

Adik Sumeti, S.Murali, 22, adalah antara 12 penerima anugerah usahawan cemerlang TEKUN dan pelantikan sebagai anggota jawatankuasa penaja bagi kelab komuniti TEKUN parlimen Hulu Selangor yang disempurnakan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar hari ini.

Murali merupakan antara peminjam dana khas bagi kaum India TEKUN dengan nilai keseluruhan dana pada 2009 ialah RM12 juta dan ditambah kepada RM20 juta pada tahun ini.

Murali tidak dapat menghadirkan diri pada majlis hari ini dan sijil penghargaan beliau diterima bapanya, S.Sathiarao, 51, yang ditemani Sumeti, yang juga pengurus bagi peniagaan tanaman cendawan yang mula beroperasi awal tahun lepas.

Sumeti berkata pinjaman RM10,000 daripada dana TEKUN yang diluluskan hanya dalam masa sebulan dari tarikh permohonan pada Jan tahun lalu telah digunakan dengan sebaiknya untuk mengembangkan perniagaan cendawan keluarganya.

Kini perniagaan cendawan keluarga Sumeti beroperasi dari empat lot kedai, yang pada asalnya satu lot kedai, di Kamunting, Perak, dan mengeluarkan di antara 70 hingga 80kg cendawan sehari yang dijual pada harga borong RM6 sekilogram.

"Sekarang pendapatan bulanan kami antara RM7,000 hingga RM9,000 tetapi kami ada sasaran untuk keluarkan sehingga 100kg cendawan sehari di masa akan datang," kata Sumeti.

Beliau berkatah perniagaan itu juga tidak akan berjaya tanpa kerjasama daripada ahli keluarga yang lain termasuk ibunya, P.Bathumany, 47, adiknya, S.Keswarau, 17, yang kini terlibat secara sepenuh masa dengan perniagaan cendawan keluarga itu.

Bagi ketua keluarga itu, Sathiarao, beliau amat gembira dengan apa yang dicapai dan berterima kasih kepada kerajaan kerana mengambil berat kepada kaum India, sekalipun dana itu pada asalnya untuk usahawan bumiputera.

Tidak seperti pinjaman di intitusi kewangan yang mengenakan syarat ketat selain mengenakan cagaran, pinjaman TEKUN yang kini memberi manfaat kepada 163,000 peminjam di seluruh negara tidak mengenakan syarat-syarat yang ketat.

Jumaat, Oktober 25, 2013

Fun with fungus starts Sunday: 'I love the Mushroom Festival'




EUGENE, Ore. -- Whether you want to learn more about mushrooms or just want to taste all the fun fungus cuisine, the annual Mushroom Festival at Mt. Pisgah Arboretum Sunday should have you covered.
The festival was started 33 years ago by Freeman Rowe, a biology teacher at Lane Community College.
Over the years Rowe’s festival gathered popularity, making it a unique staple of Eugene’s culture. Tom Locascio of the Mount Pisgah Arboretum said they expect about 5,000 people to show up.


“I love the mushroom festival. It really brings out the brighter side of Oregon, before the sun starts to peak behind the clouds," said Locascio.
While mushrooms might be the main focus of Sunday’s festival, there will be plenty of food vendors, hay rides, and a scarecrow contest to keep everyone occupied.

The Mushroom Festival runs from 10 a.m. to 5 p.m. Sunday at the Mt. Pisgah Arboretum. Entry is $8but children 12 and under get in free.
source: kval

Rabu, Oktober 16, 2013

Work in progress


Assalam..

Inilah gambar rumah cendawan kedua yang dalam pembinaan di Kg Seberang Jerteh. Tunggu atap daun sagu yang ditempah untuk siap dalam masa terdekat ini. Apabila dipasang atap, kerja menyimen lantai dan memasag rak pun akan bermula. Last sekali pemasangan jaring hitam. 

Apabila siap rumah ini, ia dianggarkan boleh memuatkan sehingga 10,000 bongkah cendawan. Sambil-sambil menyiapkan rumah cendawan ini, sempat lagi buat kerja-kerja survey mencari bahan mentah dan peralatan cendawan yang terbaik yang bukan sahaja dari Terengganu tetapi dengan pembekal di Johor dan juga Negeri Sembilan.

Satu lagi, saya nak tawarkan peluang untuk menjadi partner saya dalam projek cenawan ini sekiranya anda berminat. Perbincangan lanjut boleh diadakan bagi pembahagian modal, keuntungan dan lain-lain.

Boleh whatsapp atau sms saya di 019-7589774 (Nizam)

 Rumah pertama yang memuatkan 6500 bongkah cendawan

Rabu, Oktober 02, 2013

Giant Mushrooms Found in Leslie


When Ed Delaney told his wife he found a surprise for her. She thought she was getting flowers, but when she came downstairs Ed was holding this.
"I walked in and his arms were literally filled with this huge, disgusting white mass," said Amy Delaney. "I had this mushroom the size of two basketballs, and it kind of shocked her," said Ed Delaney.
A few days later, Amy found an even larger mushroom in their yard in Leslie. And then, two more of the giant masses popped up. We talked with an expert at Michigan State University to find out what it might be.
"Well, they're pretty clearly giant puffballs, Calvatia Gigantea, an appropriate Latin name for this monstrosities. And they are, to the best of my knowledge, the biggest mushrooms in the world," Jonathan Walton, Professor of Plant Biology, MSU.
But when Amy searched the web for pictures of giant puffball mushrooms this big, and had no luck. "I hadn't ever heard of anybody finding one this big," said Amy, And it's very possible no one ever has.
"I've never seen specimens this big before. It's pretty impressive, especially when you consider they grow up literally overnight," said Professor Walton. But Ed wanted to know if giant puffballs popping up were dangerous. "Is it edible? What else can you do with this... is it worth anything?" asked Ed.
Professor Walton says they aren't worth any money, and he wouldn't advise eating them. But mushrooms like these promote forest growth and can help keep a lawn healthy. And if nothing else, the giant puffballs will be a good conversation piece for the Delaneys.
"I had two of my friends over Friday. I told them about the mushroom, and I guess they didn't believe me, so I showed them and I guess that had second thoughts," said Madison Gomez, the Delaney's daughter.
Professor Walton says to never touch or eat a mushroom that you aren't entirely certain is safe. Giant puffballs are safe. Professor Walton also told me that you there's no way to predict where these mushrooms will grow, so Leslie is as good of a place as any.
http://www.wilx.com/video?videoid=2688670

Isnin, September 23, 2013

Cendawan rawat Aids

Cendawan rawat Aids

RUSIA - Satu lagi penemuan baru bagi merawat penyakit Aids ditemui saintis Rusia menggunakan cendawan Chaga yang tumbuh di Serbia.

Menurut saintis dari Institut Vector di Novosibirsk, spesies cendawan tumbuh di pokok birch itu menunjukkan reaksi positif untuk digunakan dalam perubatan antiretroviral berbanding dua jenis cendawan lain yang turut digunakan dalam kajian sama.

"Terikan yang terdapat pada cendawan ini menunjukkan tahap toksik yang rendah dan kesan anti virus yang kuat, selain berkesan menghalang influenza, penyakit cacar dan HIV," katanya dalam satu kenyataan, dipetik dari Daily Mail.

Chaga atau nama saintifiknya Inonotus obliquus dianggap mengandungi asid betulinic yang mempunyai ciri antiretroviral dan anti radang serta telah digunakan oleh pengamal perubatan tradisional di Serbia sejak berabad.

Berbeza dengan spesies cendawan lain yang biasanya lembut, Chaga adalah keras seperti kayu dan ditemui di habitat sejuk seperti Rusia, Eropah Timur, Amerika Syarikat dan Kanada.

Sesetengah daripada mereka juga percaya, cendawan itu boleh merawat penyakit kanser.

Namun, masih tiada ujian klinikal yang mampu membuktikannya, menurut pakar Pusat Kanser Memorial Sloan-Kettering di New York.


sumber: Sinar Harian

Selasa, September 17, 2013

TPME hasil 350kg cendawan sehari

Foto
NURUNNAIM (kanan) dan Nazrol Hisham menyusun beg media di atas rak dalam bilik pengasingan dengan penuh teliti.
Daripada sebuah bangsal lembu, seorang bekas penjaja pasar malam ‘mempertaruhkan’ nasib menjadikannya sebagai tempat penanaman cendawan.
Ternyata ‘eksperimennya’ selama enam tahun tidak sia-sia apabila bidang pertanian itu akhirnya mengubah kehidupannya sekeluarga. 
Berbekalkan prinsip hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih, Norazimi Azuwal Nordin, 29, dari Kampung Tasik Pauh, Selising, Pasir Puteh, Kelantan mampu menjadi usahawan tani berjaya walaupun sekadar memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). 

Pemilik Tasek Pauh Mushroom Enterprise (TPME) itu kini menarik nafas lega apabila syarikatnya mampu mengeluarkan 350 kilogram (kg) hasil cendawan Tiram Kelabu atau nama saintifiknya, Pleurotus sajor-caju setiap hari di atas tanah seluas 0.6 hektar milik ayahnya, Nordin Abdullah, 60.
Lebih membanggakan Norazimi, kejayaan itu bukan milik peribadinya, malah turut dikongsi bersama adik-beradik, Nurunnaim, 26, Nurayu, 23, Nurazmimi, 21, Nazrol Hisham, 19 dan Nur Fatin Natasya, 18.
Foto
BEBERAPA pekerja TPME mengisi bahan utama dalam plastik beg media bagi menampung permintaan pelanggan.
Malah, ibu bapanya, Nordin dan Azinun Ahmad, 56, banyak membantunya mengusahakan bidang pertanian itu sejak 2007. 

Selain kilang di Tasik Pauh, Norazimi turut membuka dua lagi cawangan terbaru TPME di Hutan Kuin, Machang dan Kampung Bechah Kura, Peringat, masing-masing diuruskan Nurunnaim dan Nazrol Hisham. 

Norazimi berkata, ketika berniaga di pasar malam selama lima tahun, dia sering melihat ramai pengunjung mencari tanaman berkhasiat itu, namun ada yang kecewa kerana cendawan jenis itu sering kehabisan stok. 

Katanya, hatinya terus terdetik untuk mengusahakan penanaman cendawan sebelum mengikuti kursus mengenai bidang pertanian itu dengan Jabatan Pertanian di Lundang pada 2007. 
Foto
NUR Fatin Natasya menunjukkan benih cendawan Tiram Kelabu.
“Pada peringkat permulaan, bermodalkan RM1,000 saya guna bangsal lembu sebagai tempat penanaman cendawan sebelum cuba menjualnya di pasar tani seluruh Kelantan dan alhamdulillah, saya berjaya mengumpul RM30,000 dalam lapan bulan. 
“Dengan modal sebanyak itu, saya bersama Nurunnaim dan ibu bapa membina dua bangsal pada 2008 sebelum menambahnya menjadi 10 bangsal sebaik mendapati jualan cendawan semakin memberangsangkan,” katanya. 

Pemenang Anugerah Wiratani Jaya Pering­kat Kelantan pada 2010 itu berkata, proses penanaman cendawan itu perlu melalui beberapa teknik betul jika ingin mendapatkan hasil memuaskan. 

Katanya, pertama penyediaan beg cendawan sebelum diisi tiga bahan utama iaitu habuk kayu getah, dedak padi dan kapur kalsium karbonat yang digaul bersama pada kadar 100:10:1 mengikut berat sebelum dilembapkan dengan air sehingga mencapai kelembapan 60 hingga 65 peratus. 

“Penutup kemudian dipasang pada beg sebelum dibawa masuk ke bilik kukusan untuk dimatikan kuman pada suhu 90 darjah celsius bagi mengelakkan pertumbuhan kulat hantu seperti kulat oren, hijau atau hitam yang dikhuatiri boleh merosakkan campuran bahan media itu. 

“Sebaik dikukus, semua beg perlu disejukkan selama 12 jam sebelum disuntik benih cendawan untuk diperam dua bulan dalam bangsal lain pada kelembapan 80 hingga 90 peratus dengan suhu, 28 hingga 30 darjah celsius,” katanya yang memenangi Anugerah Belia Negara peringkat negeri tiga tahun lalu. 

Menurutnya, sebaik melepasi tahap matang, penutup dibuka bagi membolehkan cendawan keluar dalam tempoh 10 hari dan kebiasaannya, satu beg mampu mengeluarkan hasil antara enam hingga lapan kali bagi tempoh lima bulan. 

Selain cendawan Tiram Kelabu, katanya, jenis cendawan berpotensi lain di Malaysia ialah Abalon, Telinga Kera, Tiram Putih, Jerami, Berangan, Peha Ayam, Tiram Kuning, Tiram Merah Jambu, Ling Zhi, Perut Lembu dan Jarum Emas. 

“Cendawan Tiram Kelabu memiliki banyak khasiat, antaranya mengawal atur darah termasuk antithrombotik, merendahkan tekanan darah, kandungan glukosa dan lipid, meningkatkan sistem imun untuk melawan jangkitan virus serta bakteria, merencat pertumbuhan tumor dan antiksidan. 

“Sebab itu, cendawan jenis itu menjadi ‘buruan’ ramai kerana kelebihan khasiatnya, selain rasa agak enak dan sedap,” katanya yang pernah memenangi tempat kedua Pertandingan Hasil Cendawan dalam Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA 2010). 

Nurunnaim selaku Pe­ngurus Pemasaran TPME pula berkata, pihaknya kini menjual 350kg cendawan setiap hari kepada pemborong selepas kilang di Tasik Pauh mampu menghasilkan 250,000 beg media pada satu masa diikuti Machang (60,000) dan Peringat (40,000). 

Katanya, mengenai benih cendawan, mereka membelinya di Kuala Lumpur dan Selangor sebanyak 350kg untuk penanaman bagi tempoh sebulan. 

“Beg media keluaran TPME turut mendapat permintaan di kalangan 30 pe­ngusaha cendawan lain ­di Kelantan, selain kilang di Tasik Pauh sering dikunjungi oleh mereka yang baru hendak berjinak-berjinak de­ngan bidang berkenaan. 

“Walaupun memiliki Ijazah Kejuruteraan Elektrik Kuasa dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), saya tidak menyesal membabitkan diri dalam penanaman cendawan, sebaliknya berpuas hati dapat membantu abang serta keluarga mengusahakan bidang yang kurang diceburi ramai itu,” katanya.
sumber: Harian Metro
Artikel ini disiarkan pada : 2013/09/17
Nota Cendawan Global: Saya pun bercadang untuk pergi berjumpa dan melawat pengusaha cendawan yang berjaya ini. Semoga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk berjaya di dalam bisnes cendawan.