Halaman

Ahad, April 12, 2009

Cendawan Jeli Hitam Masak Cili

Bahan A (ditumbuk atau dikisar)
.
3 biji cili merah
10-12 tangkai cili padi
2 cm kunyit
2 cm lengkuas
200g Cendawan Jeli Hitam (cendawan Telinga Kera), direndam hingga kembang dan dipotong kecil
500ml santan (dari 1 biji kelapa)
1 keping asam gelugur
80g ikan talang masin, dihiris nipis
1 helai daun kunyit, dihiris
Garam secukup rasa
..
Cara Membuat:
.
Satukan cendawan dan santan di dalam periuk.
Masukkan asam gelugur, ikan talang, daun kunyit dan bahan kisar. Kacau sekali-sekala hingga mendidih. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kecilkan api dan reneh selama 15 minit. Kemudian angkat dan sajikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan