.
BAHAN-BAHAN:
.
1kg cendawan tiram - potong halus
500 gm bawang merah - mayang
600 ml santan
3 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
4 kiub ikan bilis
Garam dan gula
.
BAHAN KISAR:
.
5 biji bawang putih
5 biji bawang besar
5 batang serai
3 cm lengkuas
3 cm halia
15 tangkai cili kering
.
BAHAN REMPAH:
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
.
CARA MENYEDIAKAN:
.
1. Tumiskan bawang merah yang dimayang sehingga garing. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian tuangkan santan, kerisik, bahan rempah, stok ikan bilis, daun kunyit dan daun limau purut.
3. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga kering dengan menggunakan api kecil
.
+Pesan saji
Kebiasaannya untuk membuat serunding cendawan ini memakan masa selama 7 jam
.
1kg cendawan tiram - potong halus
500 gm bawang merah - mayang
600 ml santan
3 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
4 kiub ikan bilis
Garam dan gula
.
BAHAN KISAR:
.
5 biji bawang putih
5 biji bawang besar
5 batang serai
3 cm lengkuas
3 cm halia
15 tangkai cili kering
.
BAHAN REMPAH:
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
.
CARA MENYEDIAKAN:
.
1. Tumiskan bawang merah yang dimayang sehingga garing. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian tuangkan santan, kerisik, bahan rempah, stok ikan bilis, daun kunyit dan daun limau purut.
3. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga kering dengan menggunakan api kecil
.
+Pesan saji
Kebiasaannya untuk membuat serunding cendawan ini memakan masa selama 7 jam
3 ulasan:
sori saya buta memasak..nak masukkan cendawannya bila ek?
ya, bila nak masukkan cendawan?
Masuk time nk makan..haha
Catat Ulasan