Khamis, Oktober 05, 2017
Nekad jadi usahawan cendawan
LABIS 6 Sept. - Biarpun pernah memegang jawatan sebagai jurutera proses petroleum, namun wanita gigih ini tidak canggung untuk melakukan kerja berat yang menjadi rutin seorang pengusaha cendawan tiram.
Rozita Mohd. Hatta, 36, generasi kedua Felda Tenang, di sini mengakui kehidupannya berubah sepenuhnya selepas kehilangan kerja kesan daripada kejatuhan harga minyak dunia pada 2015.
“Memang saya terkesan apabila majikan hampir 10 tahun, iaitu syarikat petroleum yang berpusat di Singapura mengambil keputusan untuk mengecilkan operasi dan jumlah pekerja akibat kejatuhan harga pasaran minyak dunia ketika itu.
“Namun saya tidak panik kerana percaya rezeki ada di mana-mana dan apa yang penting kita kena berusaha untuk mendapatkan rezeki yang halal,” katanya kepada Utusan Malaysia, di sini baru-baru ini.
Justeru, dia nekad untuk melaburkan kira-kira RM15,000 wang simpanannya untuk memulakan projek cendawan tiram dan cendawan kukur di tanah terbiar seluas 0.2 hektar yang terletak di hadapan rumah bapanya di Felda Tenang.
Untuk mendalami ilmu penanaman cendawan, Rozita sanggup berguru di Filipina dan mempelajari teknik terkini daripada rakan-rakannya di Thailand dan India.
Bermula dengan hanya 200 bongkah ketika memulakan usaha tersebut dua tahun lalu, kini dia yang dibantu dua adiknya serta beberapa lagi pekerja mempunyai kira-kira 1,000 bongkah cendawan ketika ini.
“Saya kini tidak lagi menumpukan kepada usaha mengeluarkan pelbagai jenis cendawan tiram dan cendawan kukur, malah sudah mula memasarkan bongkah yang sudah siap disuntik benih cendawan kepada pengusaha lain.
“Harga setiap bongkah antara RM2 hingga RM3.50 bergantung kepada jenis cendawan dan setiap bongkah boleh mengeluarkan tiga kali hasil, iaitu kira-kira dua kilogram cendawan,” katanya.
Katanya, penghasilan bongkah perlu melalui beberapa proses seperti mengisi habuk kayu getah ke dalam beg plastik, kemudian dikukus selama tujuh jam sebelum disejukkan dan diperam untuk tempoh tertentu sebelum boleh disuntik benih cendawan dan dipindahkan ke dalam bangsal khas.
Selain cendawan kukur, dia turut mengeluarkan cendawan tiram putih, tiram kelabu, tiram kuning, tiram merah, abalon dan Ling Zhi yang dipasarkan sendiri kepada pengusaha makanan di beberapa daerah di negeri ini.
“Ketika ini, saya sedang dalam proses untuk menyiapkan sebuah makmal mini bagi tujuan penyelidikan serta usaha menghasilkan benih beberapa cendawan lain bagi mengembangkan lagi usaha ini pada masa akan datang.
“Alhamdulillah, setakat ini ermintaan terhadap cendawan dan bongkah begitu menggalakkan sehingga adakalanya saya kehabisan stok. Hasil yang diperloleh daripada usaha ini juga agak lumayan untuk menampung kehidupan saya,” katanya.
Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/wilayah/johor/nekad-jadi-usahawan-cendawan-1.523549#ixzz4ubrDUwEF
© Utusan Melayu (M) Bhd
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan