Salam sejahtera. Resipi dari dapur Cendawan Global hari ini ialah masakan yang special sikit iaitu dengan menggunakan Cendawan Jeli Hitam. Selamat mencuba!
..
Bahan A (dikisar):
..
3 biji cili merah
3 biji cili merah
10-12 tangkai cili padi
2 cm kunyit
2cm lengkuas
200gram cendawan jeli hitam (cendawan telinga kera), dipotong kecil
500ml santan (dari 1 biji kelapa)
1 keping asam gelugur
80 gram ikan talang masin, dihiris nipis
1 helai daun kunyit, dihiris
Garam secukup rasa
..
Cara Membuat:
..
Satukan cendawan dan santan di dalam periuk.
Masukkan asam gelugur, ikan talang, daun kunyit dan bahan kisar.
Kacau sekali-sekala hingga mendidih. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
Kecilkan api dan reneh selama 15 minit. Kemudian angkat dan sajikan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan