Inilah rupa cendawan tiram kelabu di bongkahnya |
Ia sesuai bagi sesiapa yang ingin membuat kecil-kecilan atau belajar menjadi usahawan kecil-kecilan. Bila dah biasa mengusahakannya dan memahami tabiat dan habitat cendawan ini, bolehlah kalau nak serius menjadi usahawan cendawan.
Pantang larang tentang cendawan ini, ia amat sensitif dengan bahan kimia, asap rokok, minyak wangi, atau sebarang bauan. Dan yang penting ia perlu kepada tempat yang teduh, lembap dan sedikit gelap.
Oh banyak sekali...yang paling asas adalah sup cendawan bersama lada hitam atau goreng bersama telur, juga enak kalau digoreng celup tepung. Selain itu dimasak tom yam, chinese style, western style dan macam-macam lagi.
Kos untuk satu bongkah bagi yang berminat adalah antara RM1.50 hingga RM2.00 bergantung kepada kos pengusaha dan selalunya ia siap disuntik dengan benih cendawan.
Kos untuk satu bongkah bagi yang berminat adalah antara RM1.50 hingga RM2.00 bergantung kepada kos pengusaha dan selalunya ia siap disuntik dengan benih cendawan.
Bestkan kalau dapat petik sendiri |
Sesuai untuk sesiapa yang ingin jadi usahawan |
Pihak kami di sedia membantu anda. :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan