Selasa, Januari 10, 2012

Khasiat ling zhi diakui


Cendawan ling zhi atau Ganoderma lucidum, ialah sejenis herba popular. Ia berwarna campuran antara merah dan perang dan berkilat seumpama disapu bahan pengilat.

Saiznya agak besar berbanding cendawan biasa dan keunikan bentuknya tidak pula menarik perhatian, walhal ia dikatakan mempunyai pelbagai khasiat.

Malah, khasiatnya itu diketahui bukan baru sebaliknya diperakui berabad lamanya sejak zaman Dinasti Shu di China iaitu kira-kira 2,400 tahun.

Ketika itu hanya mereka yang berstatus maharaja atau keluarga raja yang berupaya memilikinya kerana ia sukar didapatkan dan mahal.

Ada cerita mengatakan seseorang itu perlu mendaki gunung dan menjelajah ke alam hutan rimba, bagi menjejaki cendawan ling zhi.

Akan tetapi pada era bioteknologi, manusia tidak perlu lagi bersusah-payah mendaki gunung dan menjelajah hutan untuk mendapatkan ling zhi.

Cendawan itu kini ditanam secara komersial di banyak negara seperti China, Jepun dan Amerika Syarikat.

"Di Malaysia tidak berapa ramai yang menanam cendawan ling zhi kerana pasarannya tidak begitu memberangsangkan," kata Prof Dr. Noorlidah Abdullah dari Institut Sains Biologi, Fakulti Sains, Universiti Malaya, baru-baru ini.

Turut mengamalkan pengambilan air minuman ekstrak daripada ling zhi, beliau berkata ia sangat sesuai sebagai langkah awalan menjaga kesihatan.

Dengan mempunyai bahan aktif dikenali sebagai polisakarida yang berupaya menguatkan sistem imun, ling zhi boleh dijadikan langkah awalan untuk menghalang dan merawat kanser, anti-alergi, anti-radang, antiviral, antibakteria dan antioksidan, katanya.

"Apabila sistem imun kita rendah, maka akan terbentuklah sel-sel kanser. Selain itu, ling zhi mempunyai antioksidan paling tinggi berbanding cendawan lain yang ditanam.

"Antioksidan oleh menyingkir radikal bebas yang terbentuk dalam badan melalui metabolisme tubuh.

''Radikal bebas itu akan merosakkan lipid pada membran sel dan asi deoksiribonukleik (DNA). Jadi bila berlakunya serangan, badan boleh terdedah kepada penyakit seperti jantung, artritis dan penyakit lain.

"Penyakit-penyakit ini timbul apabila umur meningkat akibat kekurangan antioksidan.

"Kalau ambil ling zhi dari awal, sistem ketahanan kita akan sentiasa tinggi dan dapat melindungi diri daripada serangan pelbagai penyakit," kata Dr. Noorlidah.

Ling zhi juga, katanya, baik untuk paru-paru dan hati kerana ia meningkatkan proses nyah toksid.

Menurutnya, ling zhi boleh beri harapan kepada pesakit diabetes.

Dikatakan khasiat cendawan ling zhi berupaya membantu mengelakkan pesakit diabetes daripada dipotong kakinya dan ini diakui pengusaha cendawan, Ganofarm Sdn. Bhd, P.G. Cheng.

Berkelulusan ijazah sarjana muda kimia, Cheng yang menanam ling zhi sejak tujuh tahun lepas, berkata pengalaman berurusan dengan pesakit diabetes sebelum ini, membuktikan keberkesanan cendawan itu.

"Ada seorang lelaki di Alor Setar (Kedah) kakinya hampir dipotong disebabkan luka. Lukanya menjadi teruk disebabkan dia ada penyakit diabetes.

"Selepas menggunakan produk ling zhi yang diproses menjadi serbuk, kaki pak cik itu dapat diselamatkan dan tidak perlu dipotong," katanya.

Selain selalu menerima kedatangan pesakit diabetes ke ladangnya di Tanjung Sepat, pesakit darah tinggi dan (kulit) ekzema juga berkunjung untuk mendapatkan produk daripada ling zhi.

Cheng turut berkata terdapat kajian khasiat ling zhi yang mendakwa dapat meningkatkan sistem imun pesakit HIV/Aids.

"Pesakit HIV/Aids berhadapan situasi sistem imun rendah. Ada satu kajian yang dilakukan, mendapati kualiti kehidupan mereka yang mengambil ling zhi semakin baik," katanya.

Faktor harganya yang mahal menyebabkan tidak ramai yang membeli ling zhi.

Ini mendorong Cheng untuk menanam ling zhi dan menghasilkan produk sendiri serta tidak menggunakan khidmat orang tengah untuk mengurangkan kos.

Disebabkan itu, produk ling zhi yang terdapat di kedainya seperti pencuci rambut, minuman kesihatan dan kapsul dijual dengan harga berpatutan,

"Sebelum ini, untuk mendapatkan produk ling zhi adalah melalui ejen tertentu dan harganya sangat mahal. Disebabkan itu, saya memilih untuk menanam cendawan ling zhi dan menghasilkan pelbagai produk berasaskannya.

''Dengan itu, harganya dapat dikurangkan," katanya.

Cheng pernah menjual ling zhi segar dan tidak mendapat pulangan memberangsangkan. Ini mendorong Cheng menghasilkan sendiri produk berasaskan cendawan itu.

Beliau turut kesal kerana terdapat sesetengah pihak mengambil kesempatan menjual 'ling zhi palsu' di pasaran.

"Ling zhi yang asli apabila direbus, rasanya sangat pahit. Tetapi, pernah sekali saya pergi ke sebuah pasar, penjual itu mengatakan bahawa dia menjual ling zhi.

"Kelihatan serupa ling zhi asli, tetapi apabila ditanya sama ada ia pahit atau tidak, penjual itu kata tidak. Daripada situ, kita sudah tahu itu bukanlah ling zhi asli," katanya. - BERNAMA

Rabu, Disember 21, 2011

Khazanah alam dengan 1,001 khasiat perubatan




CENDAWAN ada pelbagai jenis. Ada yang boleh dimakan dan ada pula yang beracun. Terdapat cendawan yang boleh ditanam secara komersial dan sesetengahnya pula hanya hidup secara liar dalam hutan.

Tetapi yang pasti tentunya tiada ramai yang mengenali cendawan susu rimau. Tetapi di kalangan nenek moyang kita dan Orang Asli mereka cukup arif tentang cendawan ini. Sebabnya kerana ia memiliki khasiat yang tidak ternilai yang tersimpan rapi sebagai khazanah alam yang perlu 'dicungkil' untuk manfaat semua.

Kenapa cendawan yang dengan nama saintifiknya Lignosus rhinocerus di gelar cendawan susu rimau? Kononnya, ia hanya boleh ditemui di hutan yang mempunyai populasi harimau.

Berdasarkan kisah dongeng, cendawan susu rimau dipercayai tumbuh di atas titisan susu harimau yang jatuh ke tanah semasa menyusukan anaknya. Dari situ ia mendapat nama.

Ubinya (sclerotium) yang berwarna putih terbentuk dan terbenam di dalam tanah berbulan, bertahun malah berabad lamanya.

Apabila tiba masanya, dari ubi tersebut ia akan bercambah. Mengikut kepercayaan hanya mereka yang bertuah akan menemui cendawan itu.

Cendawan susu rimau mempunyai khasiat yang menakjubkan terutama ubinya.

Selama berabad, ia digunakan sebagai herba untuk mengubati pelbagai masalah kesihatan.

Sebenarnya cendawan susu rimau telah digunakan sejak abad ke-18 bagi mengubati pelbagai jenis penyakit.

Ketika itu setiap keluarga pasti menyimpan seketul kecil objek seperti batu sebagai ubat serba guna.

Apabila terdapat ahli keluarga dijangkiti sama ada batuk, selesema, demam, bengkak atau lemah badan, si ibu pasti mengeluarkannya dan parut atas permukaan tembikar untuk mendapatkan serbuk dan ditambah dengan air.

"Malah semasa kecil, ibu saya sering memberikan minum air campuran 'susu rimau' ketika demam atau sakit.

"Ketika itu saya benar-benar percaya ibu memberikan saya susu harimau.

"Sehingga saya mendengar ucapan Tun Dr. Mahathir Mohamad (ketika itu Perdana Menteri) semasa persidangan BioMalaysia 2002 menyatakan susu rimau menyembuhkan batuk kroniknya," kata Pegawai Penyelidik Kanan, Pusat Penyelidikan Sumber Strategik, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Dr. Tan Chon Seng ketika ditemui di pejabatnya di Serdang baru-baru ini.

Beliau sedar susu rimau yang biasa diminum suatu masa dulu adalah sejenis cendawan. Bermula dari situ timbul minat beliau untuk terus mengkajinya.

Menurutnya, cendawan susu rimau digunakan oleh pengamal perubatan Melayu untuk mengubati penyakit barah darah, barah rahim, ulser usus, penyakit buah pinggang dan bengkak-bengkak pada badan.

Pengamal tradisional Cina pula menggunakannya untuk demam, lelah dan menguatkan kesihatan badan.

Semua puak Orang Asli menggunakan cendawan susu rimau untuk mengubati lebih 15 penyakit termasuk demam, batuk, lelah, barah, keracunan makanan dan luka.

Melihat kepada khasiat cendawan tersebut yang banyak, timbul persoalan mengapa ia tidak dikomersialkan?

Menurutnya, masalah utama ialah ia amat sukar ditemui dan wujud sebagai cendawan tunggal di tengah-tengah hutan.

"Orang Asli percaya tempat yang tumbuh cendawan susu rimau mempunyai harimau dan hanya dijumpai jika ada rezeki atau tuah.

"Disebabkan bekalan yang terhad, harganya melambung tinggi dan sukar untuk dikaji dan dikomersialkan," katanya.

Bagi mempopularkan khasiat cendawan susu rimau, ia perlu dibiakkan dengan apa cara sekalipun.

Menurut beliau China, yang merupakan pengguna cendawan herba terbesar dunia memilih cendawan susu rimau sebagai salah satu daripada 10 cendawan yang berpotensi untuk dikomersialkan.

"Bagaimanapun cendawan ini hanya tumbuh liar di hutan Asia Tenggara. Mereka yang berjaya membiakkannya akan memperoleh pulangan yang lumayan," katanya.

Namun daripada kajian beliau selama lapan tahun telah membuahkan kejayaan apabila cendawan susu rimau berjaya dihasilkan melalui tisu didik.

"Cabarannya paling getir adalah mencari bahan ramuan untuk membiakkan cendawan susu rimau.

"Kejayaan saya dalam penyelidikan susu rimau adalah sebagai penghargaan dan kenangan terhadap mendiang ibu saya yang telah mencetuskan inspirasi menjalankan penyelidikan," katanya.

sumber: Utusan Malaysia

Ahad, Disember 18, 2011

Rusila, siswazah contoh


Lulusan sarjana pelbagaikan produk cendawan


Usahawan Pasar Tani yang mengusahakan tanaman cendawan dari Kampung Pengkalan Pandan Luar Chukai Kemaman, Terengganu ini mempunyai falsafah tersendiri untuk berjaya dalam perniagaan.

Kalau sebelum ini makanan berasaskan cendawan kurang dipelbagaikan, namun Rusila
Yusof, 30, berani mencuba dengan memperkenalkan cendawan goring berempah, popia cendawan, kerepek cendawan dan sup cendawan.

Malah lulusan Sarjana Sains kimia dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ini tidak pernah kekok menjual cendawan segar setiap hari Jumaat di Pasar Tani Chukai FAMA daerah Kemaman.

“Menjadi usahawan perlu berfikiran kreatif, berani mencuba, sanggup menghadapi risiko rugi, menerima teguran rakan-rakan dan pendapat pelanggan serta agensi berkaitan adalah antara yang menjadi kunci kejayaan,” ujarnya tersenyum.

Rusila mengusahakan projek tanaman cendawan tiram kelabu sejak empat tahun lalu di Kampung Pengkalan Pandan Luar sebagai pejabat operasi utama Fatisha Agro Farm (FAF).

Sementara itu, Bangunan Pusat Pemasaran Dadong Fatisha Agrotech, Kemaman, pada awalnya mendapat bimbingan Jabatan Pertanian dengan membekalkan sebuah bangsal dan benih cendawan berjumlah 10,000 beg.

Pada peringkat awal, hasil cendawan dijual kepada penduduk sekitar dengan kuantiti sedikit tetapi dengan pembukaan pasar tani Chukai, permintaan produk cendawan semakin meningkat.

“Hasil penat lelah saya berbaloi kerana boleh memasarkannya dengan mudah di pasar tani. Ini juga menambah pendapatan saya dengan rakan-rakan seperniagaan.

“Bahkan, dorongan keluarga juga member semangat untuk memperbesarkan projek sedia ada kerana pengeluaran yang ada sekarang tidak mencukupi permintaan.

“Bagaimanapun, program pasar tani anjuran FAMA daerah Kemaman telah mengajar saya banyak pengalaman berniaga selain mempelbagaikan produk cendawan segar tanpa menghilangkan rasa aslinya,”katanya.

Namun, Rusila tidak terlepas berdepan cabaran apabila produk makanan berasaskan cendawan seperti goreng berempah, popia cendawan, kerepek dan cucur cendawan kurang mendapat sambutan kerana tidak pernah diketengahkan sebelum ini.

Tetapi setelah melihat keunikan pada produk tersebut, kini ia mempunyai kelompok penggemarnya tersendiri terutama bagi makanan snek.

“Saya berterima kasih kepada FAMA kerana memberi ruang berniaga di pasar tani. Pendapat kawan-kawan dan pelanggan yang saya terima dengan hati terbuka banyak membantu meningkatkan mutu produk, menambah perisa dan ketahanan selepas digoreng. Malah, ada yang mengesyorkan supaya ia disejukbekukan untuk kemudahan pelanggan,”katanya.

Hasil kerja kerasnya, Rusila memperoleh kira-kira RM15,000 hingga RM20,000 sebulan di pasar tani dan dua lagi perniagaannya bersama rakan kongsi serta ahli keluarganya.

“Saya sedang berusaha menambah pendapatan dengan merancang untuk membuka kios berasaskan cendawan.

“Pada masa ini, saya mempunyai gerai makanan berasaskan cendawan yang dikendalikan ahli keluarga di samping sebuah lagi restoran usaha sama dengan seorang rakan kongsi, “katanya yang turut member khidmat nasihat kepada penduduk setempat yang berminat mengusahakan tanaman cendawan. - Agrobiz

Khamis, September 22, 2011

Ling zhi bukan cendawan biasa

BENTUK cendawan ling zhi memang kurang menarik tetapi khasiatnya luar biasa.


CENDAWAN ling zhi atau Ganoderma lucidum ialah sejenis herba yang cukup popular. Cendawan itu berwarna merah dan perang serta berkilat. Saiznya juga agak besar berbanding cendawan biasa menyebabkan ia kurang mendapat perhatian. Namun, khasiatnya cukup banyak.

Khasiatnya diperakui berabad lamanya sejak zaman Dinasti Shu di China iaitu kira-kira 2,400 tahun lalu.

Ketika itu hanya mereka yang berstatus maharaja atau keluarga diraja sahaja yang mampu mendapatkannya kerana harganya yang mahal. Dengan bahan aktif yang dikenali sebagai polisakarida, berupaya menguatkan sistem imun, ling zhi boleh dijadikan langkah awal untuk menghalang dan merawat kanser, antialergi, antiradang, antiviral, antibakteria dan antioksidan.

Ada yang mengatakan seseorang perlu mendaki gunung dan meredah rimba bagi mendapatkan cendawan ling zhi.

Namun, hari ini kita tidak perlu lagi bersusah-payah mendaki gunung atau masuk ke dalam hutan untuk mendapatkan ling zhi.

Jaga kesihatan


CHENG (kiri) bersama beberapa produk makanan kesihatan cendawan tersebut yang dikeluarkan oleh syarikatnya, Ganofarm Sdn. Bhd. bersama Dr. Noorlidah.


Cendawan itu kini ditanam secara komersial di beberapa buah negara seperti China, Jepun dan Amerika Syarikat. "Di Malaysia tidak ramai yang menanam cendawan ini kerana pasarannya kurang memberangsangkan," kata Prof Dr. Noorlidah Abdullah dari Institut Sains Biologi Fakulti Sains, Universiti Malaya (UM) baru-baru ini.

Beliau yang juga mengamalkan minuman ekstrak ling zhi berkata, ia sangat baik untuk menjaga kesihatan.

Polisakarida, bahan aktif yang terdapat dalam ling zhi berupaya menguatkan sistem imun tubuh. Ling zhi boleh dijadikan langkah untuk mencegah kanser, bertindak sebagai antialergi, antiradang, antiviral, antibakteria dan antioksidan," katanya.

Selain itu, ling zhi mempunyai antioksidan paling tinggi berbanding cendawan lain.

Antioksidan boleh menyingkir radikal bebas yang terbentuk dalam badan melalui metabolisme tubuh. Radikal bebas akan merosakkan lipid pada membran sel dan asid deoksiribunokliek (DNA). Jadi apabila berlakunya serangan, tubuh boleh terdedah kepada penyakit seperti jantung, artritis dan penyakit lain.

"Penyakit-penyakit ini timbul apabila umur meningkat akibat kekurangan antioksidan. Kalau amalkan ling zhi, sistem imun kita akan sentiasa tinggi dan dapat melindungi diri daripada serangan pelbagai penyakit," kata Dr. Noorlidah.

Ling zhi juga katanya, baik untuk paru-paru dan hati kerana ia meningkatkan proses detoksifikasi.

Menurut Dr. Noorlidah, ling zhi boleh memberi harapan kepada pesakit diabetes. Ling zhi dipercayai berupaya mengelakkan pesakit diabetes daripada 'kehilangan kaki' dan ini diakui pengusaha cendawan, Ganofarm Sdn. Bhd., P.G. Cheng.

Keberkesanan cendawan

Berkelulusan ijazah sarjana muda kimia, Cheng yang menanam ling zhi sejak tujuh tahun lalu berkata, pengalaman berurusan dengan pesakit diabetes sebelum ini, membuktikan keberkesanan cendawan itu.

"Ada seorang pak cik di Alor Setar, Kedah kakinya hampir dipotong disebabkan luka. Lukanya menjadi teruk disebabkan dia ada penyakit diabetes.

"Namun, selepas mengamalkan ling zhi, kaki pak cik itu dapat diselamatkan dan tidak perlu dipotong," katanya.

Selain selalu menerima kedatangan pesakit diabetes ke ladangnya di Tanjung Sepat, Selangor pesakit hipertensi dan ekzema juga mendapatkan produk yang diperbuat daripada ling zhi. Cheng berkata, terdapat kajian yang mendedahkan ling zhi dapat meningkatkan sistem imun pesakit HIV/AIDS.

"Pesakit HIV/AIDS berhadapan situasi sistem imun rendah. Ada satu kajian mendedahkan, kualiti kehidupan mereka yang mengambil ling zhi semakin baik," katanya.

Faktor harganya yang mahal menyebabkan tidak ramai yang mampu membeli ling zhi. Atas sebab itulah, Cheng terdorong untuk menanam ling zhi dan menghasilkan produk sendiri serta tidak menggunakan khidmat orang tengah untuk mengurangkan kos.

Atas sebab itulah, produk ling zhi yang terdapat di kedainya seperti pencuci rambut, minuman kesihatan dan kapsul dijual pada harga berpatutan, "Sebelum ini, untuk mendapatkan produk ling zhi perlu melalui ejen tertentu dan harganya sangat mahal. Disebabkan itu, saya memilih untuk menanam cendawan ling zhi dan menghasilkan pelbagai produk berasaskannya.

Sebelum ini Cheng pernah menjual ling zhi segar, namun pulangannya kurang memberangsangkan.

Beliau turut kesal kerana terdapat sesetengah pihak mengambil kesempatan menjual ling zhi palsu di pasaran.

"Ling zhi asli apabila direbus, rasanya sangat pahit. Pernah sekali saya pergi ke sebuah pasar, penjual itu mengatakan bahawa dia menjual ling zhi.

"Ia kelihatan seakan-akan ling zhi asli, tetapi apabila ditanya sama ada ia pahit atau tidak, penjual itu kata tidak. Dari situ kita tahu itu bukanlah ling zhi asli," katanya. - Bernama

Jumaat, Ogos 12, 2011

Modal kecil, untung besar

Oleh NORZAINURA ABDUL MAJID
utusanjohor@utusan.com.my



Salleh Mahmud memeriksa cendawan yang diusahakannya di Kampung Sungai Bagan Laut Rengit, Batu Pahat, baru-baru ini.


BATU PAHAT 11 Ogos – Mahu keluar daripada belenggu kemiskinan menjadikan dia seorang yang tabah dan rajin berusaha untuk memajukan diri dan memperbaiki taraf hidup keluarga.

Salleh Mahmud, 54, dari Kampung Sungai Bagan Laut Rengit, mula berusaha menanam cendawan kerana minat, tambahan pula ia tidak memerlukan modal besar selain mendapat permintaan tinggi.

Bermula dengan modal RM500, dia mula menanam cendawan di hadapan rumahnya tiga tahun lalu dengan mendirikan sebuah bangsal kecil, tetapi usaha itu gagal menghasilkan cendawan yang baik kerana tidak mempunyai kemahiran dan pengetahuan mengenai kaedah penanamannya.

Namun, kegagalan itu tidak mematahkan semangatnya, malah kerugian dialami dijadikan pendorong untuk terus berusaha menjadi pengusaha cendawan yang berjaya.

“Saya terlalu minat dengan penanaman cendawan. Jadi, saya tak pernah rasa kecewa dan putus asa dan terus berusaha supaya tidak gagal lagi,” katanya dengan penuh semangat.

Dia kemudiannya disyorkan oleh seorang kenalan untuk mengikuti kursus penanaman cendawan di bawah seliaan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

Bermula dari situ, dia mula mendapat cara yang betul untuk menanam cendawan dan susun atur tanaman itu kemudiannya diusahakan dengan penuh dedikasi.

Kini Salleh mampu tersenyum dan berasa bangga dengan hasil usahanya selama ini membuahkan hasil serta mendapat pulangan baik apabila cendawan keluarannya mendapat permintaan memberangsangkan.

Dibantu dua anaknya, Nur Muhammad, 27, dan Mohd. Nasiruddin, 23, kini dia berjaya menghasilkan cendawan tiram berkualiti dan mendapat pasaran yang baik di negeri ini.

Perusahaan tersebut turut mendapat bantuan daripada MARDI yang sentiasa memantau projek tanaman cendawannya di bawah program Indeks Petunjuk Prestasi (KPI) Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan kini antara pembekal cendawan terbesar di negeri ini.

Salleh memberitahu, kursus seliaan MARDI menjadikannya seorang penanam cendawan yang berjaya dan menerima pelbagai bantuan.

Berkat usaha gigihnya, dia kini mempunyai sebuah bangsal cendawan yang memuatkan 12,000 beg cendawan berukuran 20 x 40 kaki, makmal benih, bilik suntik dan ruang operasi untuk membuat bongkah cendawan dan ruang pengeluaran.

“Saya berhasrat menambah tiga lagi rumah cendawan bagi menambah pengeluaran kerana pada masa ini hasil yang ada tidak dapat memenuhi permintaan,” katanya.

Setelah setahun serius mengusahakan tanaman cendawan, dia mampu mengeluarkan antara 10 hingga 15 kilogram cendawan sehari untuk dipasarkan di seluruh negeri dan kebanyakan cendawannya telah ditempah lebih awal oleh peraih.

sumber: Utusan Malaysia


a> Related Posts with Thumbnails