Khamis, Julai 10, 2014

Jenis-jenis cendawan popular di MalaysiaCENDAWAN (Mushroom) merupakan sejenis tumbuhan organ pensporaan kulat yang boleh dimakan dimana ia lazimnya mengandungi banyak protein,vitamin dan zat-zat galian seperti Kalium(K) dan Posforus(P) yang penting untuk kesihatan badan. Ia juga mempunyai rasa yang sedap. 

Selain daripada tumbuh semulajadi dan kini ada beberapa jenis cendawan yang boleh ditanam dan dibiakan. Cendawan hidup dengan menumpang pada perumah seperti sisa tumbuhan atau bahagian tumbuhan yang telah reput dan menyerap zat-zat makanan daripadanya. 

Bentuk cendawan adalah pelbagai tetapi kebiasaanya ia mempunyai batang atau tangkai dan tudung yang berbentuk seperti payung. Cendawan mempunyai banyak khasiat kesihatan dan ia kini mempunyai nilai yang amat tinggi di pasaran terutama beberapa spesis tertentu yang memang bernilai tinggi. 

Kini negara China merupakan pelopor dan pengeluar cendawan dunia dengan 65% daripada sejumlah 25 juta metrik tan cendawan dihasilkan di seluruh dunia. 

Lain-lain negara yang banyak menghasilkan cendawan segar adalah seperti EU (22%), USA (5%) dan Indonesia (1%). Terdapat beribu-ribu jenis cendawan diseluruh dunia di mana negara China sahaja mempunyai sebanyak 981 jenis cendawan dimakan segar, 93 jenis cendawan domestik, 50 jenis cendawan komersil dan sebanyak 35 adalah cendawan liar atau untuk pasaran ekspot. 

Malaysia juga banyak jenis cendawan yang masih wujud dalam hutan dan berbelas lagi boleh ditanam untuk tujuan komersil. Artikel hari ini saya paparkan beberapa jenis cendawan di Malaysia untuk dikenali oleh anda, pembaca blog "Cendawan Global."

Di bawah ditunjukkan gambar-gambar mengenai beberapa jenis cendawan yang berpotensi untuk ditanam di Malaysia hasil kajian dan pengalaman semua pihak dalam industri cendawan:-(1) Nama Biasa     : TIRAM KELABU
Nama Saintifik : Pleurotus sajor-caju/ Pleurotus pulmonarius
100 gm Nutrisi : Tenaga (37 kcal), 89.2 g, Protin (3,2 g), Karbohiderat (7.1 g), Lemak (0.7 g), Serat (1.8 g), Kalsium (2 g), Posforus (88 mg), Zat Besi (1 mg), Sodium (6 mg) dan banyak jenis vitamin.
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain-lain. 


(2) Nama Biasa     : SHIITAKE
Nama Saintifik : Lentinula edodes
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat .
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2


(3) Nama Biasa : CENDAWAN ENOKI/ Golden Needle
Nama Saintifik : Flammulina velutipes
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat.
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2


(4) Nama Biasa     : BUTANG PUTIH
Nama Saintifik : Agaricus biospores
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat.
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2(5) Nama Biasa : BUTANG PERANG
Nama Saintifik :  Agaricus bispores
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2
(6) Nama Biasa : JELI HITAM
Nama Saintifik : Auricularia spp
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat rasmi
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2(7) Nama Biasa : GANODERMA
Nama Saintifik : Ganoderma spp
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat disediakan
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2(8) Nama Biasa : TIRAM PUTIH
Nama Saintifik : Pleurotus florida
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat mengenai nutrisi
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain2(9) Nama Biasa : CENDAWAN ABALONE
Nama Saintifik : Pleurotus cystidiosus
100 gm Nutrisi : Tiada maklumat nutrisi
Kebaikan : Organik, Segar, Berkhasiat, Hasil Tinggi, Mudah ditanam, Tiada Bahan Kimia, Amalan Kebersihan dan lain-lain.

Jenis cendawan di atas boleh diusahakan oleh mereka yang betul-betul 'Gila' dengan cendawan. Ramai usahawan cendawan tempatan yang 'gulung tikar' setelah menceburi industri ini kerana risiko yang amat tinggi dan ramai juga yang berjaya dalam industri cendawan melebihi 25 tahun. 

Kepada usahawan baru yang belum kenal tabiat cendawan sebaiknya dapatkan info dari pihak yang mahir atau pakar atau bekerja di ladang cendawan terlebih dahulu. Artikel ini diharap memberikan sedikit pengenalan mengenai cendawan tempatan yang dikira popular di negara kita. Semoga ia berinformasi... Wasallam!.

Tiada ulasan:

a> Related Posts with Thumbnails