Ahad, Mei 19, 2013

Khasiat cendawan tiram kelabu

[DSC00730.JPG]

Cendawan ni namanya cendawan tiram kelabu...sangat best dimakan kalau buat tom yam, sup ataupun goreng celup tepung...

Cendawan ni selain daripada sedap rasanya...khasiat pun banyak...Selain daripada rasanya yang sedap sebagai sayur, ia juga baik untuk membina kesihatan kerana ia mempunyai beberapa keperluan badan mikro.

Ia mengandungi 9 asid amino dengan 19-35% protein. Vitamin yang terdapat pada cendawan ini ialah: vitamin B1, B2, niasin, biotin dan vitamin C. Ia juga mengandungi mineral penting seperti K, P, Ca, Na, Mg dan Cu.

Kebaikan cendawan ni plak:

  • Tiada bahan kimia
  • Tiada buangan haiwan
  • 100% organik
  • Taman tertutup
  • Amalan kebersihan dalam penanaman
  • Khasiat tinggi
  • Pemakanan sihat
  • Sesuai untuk diet sayur
  • Disukai kanak-kanak


Cendawan ni jugak sangat baik untuk kesihatan badan kita...contohnya:

- Mengawal atur darah, anti thrombotik, merendahkan tekanan darah, -mengurangkan kandungan glukosa dan lipid.

- Meningkatkan sistem imuniti bagi melawan jangkitan vierus dan bakteria.

- Menghalang pertumbuhan tumor.

- Agen anti oksida dan melindungi faktor genetik. 

4 ulasan:

muaz abdullah berkata...

Aslkm.. Hai.. Saya ambil maklumat cendawan Anda dan share ya.. harap diizinkan.. terima kasih..

Norizan Ab Rahman berkata...

Mohon share juga

Norizan Ab Rahman berkata...

Mohon share juga

Norizan Ab Rahman berkata...

Mohon share juga

a> Related Posts with Thumbnails