Selasa, Mac 15, 2011

Gigih usahakan cendawan


Media yang siap disuntuk dengan benih cendawan.


BERMULA dengan mengusahakan tanaman secara kecil-kecilan, Azharudin Hamzah dan Mohammad Rasul Alpi hanya dengan bergantung kepada buku dan Internet untuk mendapat maklumat dan pengetahuan terkini mengenai bidang yang diceburi.

Mereka hanya mengusahakan tanaman cendawan dengan bekalan benih dibeli daripada pengusaha lain.

Bagaimanapun benih cendawan yang dibeli sering mendapat hasil yang tidak yang menggalakkan mendorong dua sahabat ini berfikir untuk mencari alternatif lain seperti daripada buku serta Internet.

Tetapi belajar tanpa guru juga tidak memberikan hasil yang seperti diharapkan.

Berkat usaha, sabar dan tawakal, kedua-dua sahabat memulakan usaha kecil-kecilan menanam cendawan untuk kegunaan sendiri selain dipasarkan di sekitar kawasan tempat tinggalnya di Senawang, Negeri Sembilan.

Usaha Azharudin menampakkan kejayaan apabila permintaan terhadap cendawannya semakin meningkat hari demi hari mendorong menubuhkan syarikatnya sendiri, Mentah Resources dengan galakan isteri Siti Fadziyah Mohd Asri pada November 2007.

Syarikat yang dibangunkan dengan nilai pelaburan RM50,000 dan sembilan orang pekerja mengeluarkan benih cendawan dan bahan mentah pertanian.

Bagaimanapun ketika itu, pengeluaran tidak dapat memenuhi permintaan kerana dia hanya mampu mengeluarkan benih cendawan sekitar 800 hingga 1,000 beg sebulan.

Kaya dengan sifat-sifat usahawan iaitu menepati masa dan mengutamakan pelanggan, dia berusaha untuk menambahkan lagi kapasiti pengeluaran bagi memenuhi permintaan yang sedang meningkat.

"Ketika itu hanya Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) saja yang ada di dalam kepala saya untuk khidmat nasihat," katanya yang sentiasa prihatin dengan kehendak semasa.

Azharuddin yang begitu yakin untuk berjaya dan cepat respons dengan permintaan pelanggan tanpa berlengah-lengah ke cawangan MARDI berhampiran.

MARDI yang sentiasa prihatin dengan usahawan kecil memberikan kursus latihan keusahawanan dan membantu mendapatkan kemudahan geran bagi membesarkan lagi operasinya syarikatnya.

Selepas meninjau masalah yang dihadapi usahawan, kakitangan MARDI telah memberikan perkhidmatan penghasilan biji benih dan membekalkan bahan mentah pertanian.

Semua itu menggunakan teknologi yang dipindahkan oleh MARDI termasuk autoclave, khidmat nasihat penghasilan benih cendawan tiram kelabu dan promosi bahan mentah pertanian.

Kini, dengan bantuan khidmat nasihat dan pemindahan teknologi MARDI, syarikat Mentah Resources berjaya mengeluarkan benih cendawan sehingga 3,000 beg sebulan dengan nilai jualan sehingga RM700,000 serta mendapatkan pasaran yang lebih luas di seluruh negara.

Mengenai perancangan masa depan, Azharudin bercadang menambah pengeluaran benih cendawan kepada 10,000 beg sebulan dalam jangka masa enam bulan dari sekarang.

"Kami juga bercadang membuka cawangan penghasilan benih cendawan di seluruh negara, membuka kedai berkonsep AgroMart dan membuka cawangan 'Mentah AgroMart' di seluruh Malaysia bagi menjadi 'one stop center' bagi keperluan pertanian," katanya.

Selain itu, dia juga bercadang meluaskan makmal benih cendawan dan melengkapkan persekitaran makmal mengikut spesifikasi standard makmal.

sumber: Utusan Malaysia Online

2 ulasan:

1 Name Card 1 Malaysia berkata...

nice...

♥ Miss Hearty ♥ berkata...

bestnye..sy ada jugak pengetahuan tentang penanaman cendawan nie semasa belajar di USM dahulu tapi belom ada kesempatan untuk menceburi bidang nie lagi :)

a> Related Posts with Thumbnails