Selasa, Julai 12, 2011

Cendawan Susu RimauNama Tempatan:

Cendawan susu rimau
Nama Saintifik:Lignosus rhinocerus
Nama Lain:Cendawan susu harimau, kulat susu rimau.
Famili:
Lokasi dijumpai:Seluruh Malaysia
Asal:

Keterangan:

Cendawan susu rimau atau cendawan susu harimau (Lignosus rhinocerus) merupakan cendawan herba yang boleh ditemui di muka bumi negara kita. Menurut penceritaan orang asli, cendawan ini dipercayai tumbuh di atas titisan susu harimau yang jatuh ke bumi semasa ibu harimau menyusukan anaknya.

Ubi (sclerotium) berwarna putih akan terbentuk dan tertanam di dalam tanah untuk suatu jangka masa yang agak lama. Kadang-kalanya berbulan-bulan, bertahun-tahun atau berabad lamanya. Apabila tiba masanya, ianya akan bercambah keluar dan membentuk payung cendawan yang berkembang mekar.

Menurut kepercayaan, hanya orang yang bertuah dan dimurahi rezeki sahaja yang akan menemui cendawan ini.


Kegunaan:

Cendawan susu rimau mempunyai pelbagai khasiat yang menakjubkan. Sejak sekian lamanya, ianya digunakan sebagai herba tradisional untuk mengubati pelbagai masalah kesihatan. Bahagian ubi cendawan susu rimau yang dipercayai mempunyai khasiat perubatan. Pengamal perubatan traditional masyarakat Melayu menggunakannya untuk mengubati barah payudara, barah rahim, penyakit ulser usus, penyakit buah pinggang, dan bengkak-bengkak mata dan di seluruh badan.

Manakala pengamal perubatan traditional masyarakat Cina pula menggunakannya untuk mengubati dermam, lelah, ashma, menigkatkan sistem immunologi dan menguatkan kesihatan badan.

2 ulasan:

www.ligno.com.my berkata...

Nak tahu maklumat lanjut, kunjungi
http://www.ligno.com.my

Tanpa Nama berkata...

Nak cendawan susu rimau fresh n dr hutan cntc 0175984085/0175984058.tq

a> Related Posts with Thumbnails