Jumaat, September 14, 2007

Faktor Utama Penanaman Cendawan Komersil

Berikut adalah antara sebab utama mengapa semakin ramai pengusaha menceburi bidang penanaman cendawan di Malaysia:
  • Kandungan nutrient pemakanan yang tinggi
  • Keuntungan tinggi dalam jangka masa pendek
  • Potensi pemasaran
  • Kos pengeluaran yang rendah. Bahan buangan pertanian.

Melalui kajian yang dibuat, prospek industri cendawan di Malaysia adalah cerah dari aspek berikut:

1) Penanaman Cendawan dan Aktiviti Hiliran Serta Industri Asas Tani


    Trend makanan dan peningkatan permintaan iaitu :
    Jumlah cendawan dimakan oleh rakyat Malaysia = 324 gm/kapita/tahun. Cendawan diperlukan = 8,100 tan.
    Pengeluaran cendawan masa kini = 5,500 tan.
    Defisit pengeluaran = 2,600 tan (tahun 2004).




    2) Peningkatan Penggunaan Cendawan

Pengambilan ayam oleh orang Malaysia = 3.5kg/tahun. Sasaran meningkatkan pengambilan cendawan oleh orang Malaysia kepada 2kg/tahun. Ini meningkatkan pengeluaran cendawan kepada 50,000 tan/tahun.

  • Masa depan industri cendawan cerah kerana permintaan yang tinggi dan pengguna yang berkemampuan.
  • Malaysia kaya dengan bahan-bahan substrat / biomass (proses sisa industri kelapa sawit, jerami padi, dan cuaca yang sesuai.
  • Polisi kerajaan menjalankan penyelidikan bioteknololgi, termasuk bidang cendawan yang telah disahut oleh UM, adanya pelan BOT dan insentif-insentif daripada pelbagai jabatan dan organisasi kerajaan Malaysia.

Tiada ulasan:

a> Related Posts with Thumbnails