.
225g beras
1750 ml air
1 ekor ikan kembung (direbus)
6-10 biji lada hitam,
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih,
1 camca besar minyak
3 sm halia (dimayang)
150g cendawa nbutang
100g cendawan jeli hitam
100g cendawan tiram
2 camca besar minyak bijan,
2 camca santan pekat
Garam secukup rasa
Cara:
..
Masak beras bersama air. Tumbuk isi ikan bersama lada hitam, bawang merah & bawang putih. Panaskan minyak, tumis halia dan masukkan semua cendawan yang dipotong nipis.
.
Apabila masak, masukkan minyak bijan dan ketepikan. Apabila beras cukup kembang dan air hampir kering, masukkan campuran isi ikan & santan. Kacau selalu hingga menggelegak.
.
Akhir sekali masukkan cendawan goreng & kacau rata. Sewaktu bubur dihidang, taburkan daun bawang, cili merah & bawang goring. Hidang untuk 4-6 orang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan