Rabu, Jun 19, 2013

Manual Langkah Permulaan Tanaman CendawanDi sini saya ingin kongsikan beberapa langkah bagi individu yang ingin mencuba tanaman cendawan ataupun individu yang ingin belajar tentang cara gaya tanaman cendawan.

Pertama sekali, anda perlulah ada tempat untuk di mana anda meletakkan cendawan tersebut. Lebar setiap bongkah adalah 5 inci dan tinggi 8 inci. Kebiasaannya pengusaha-pengusaha cendawan menyusun bongkah secara baring dan disusun bertindih-tingkat. 

Disyorkan setiap tindihan adalah tidak lebih dari 5 bongkah kerana bongkah cendawan menerima tekanan yang tinggi jika ditindih terlalu banyak.

Apakah suhu dan persekitaran yang sesuai sebagai tempat simpanan cendawan(bongkah)? 

Suhu 33'c kebawah dan kelembapan udara 80% adalah yang ideal bagi tanaman ini. Bagaimana anda hendak tahu ciri-ciri ini? 

Anda pilih satu kawasan, anda cuba berdiri di situ. Kalau badan anda rasa selesa, makanya bongkah cendawan sesuai diletak di kawasan itu. *kawasan tanah pamah(tanah rendah) di Malaysia amat sesuai di tanam dengan tanaman cendawan thiram kelabu kerana suhu dan iklimnya.

Ciri-ciri tempat yang baik:-

1.Pengudaraannya baik
2.Tahap kelembapan yang baik
3.Kawalan dari binatang(secure)-maksudnya berjaring
4.Bersih dari udara tercemar.

Asasnya, tanaman cendawan perlu kualiti udara yang baik (tanpa asap, tanpa bahan kimia) kerana ia tidak akan tumbuh dalam udara yang tercemar.Kembali kepada topik, anda perlu ada tempat meletak bongkah cendawan ini. Tidak perlu keluar modal yang tinggi untuk menyediakan tempat, gunakan apa yang ada. Rak kasut yang tidak digunakan lagi sebagai contoh. Tetapi, untuk keselamatan, basmikan kuman dahulu ke atas sesuatu barangan. Gunakan detol untuk membasmi kuman. Bancuh 10ml detol untuk 1liter air biasa. Lapkan sahaja.

Selepas itu, susun bongkah.

Tunggu kematangan bongkah untuk dibuka. Lazimnya selepas 2 bulan. Pastikan tempat simpanan bongkah cendawan anda bebas dari kuman. Amalkan langkah menyembur bancuhan air detol(antibakteria) kesekitar tempat simpanan tapi jangan terlalu kerap, makan modal pulak nanti.

Sebelum anda membuka penutup bongkah, pastikan tangan anda dilapkan dahulu dengan bancuhan detol. Buka penutup.Dalam anggaran masa 4 hari dan sekitarnya, cendawan akan tumbuh tetapi tidak secara sekata kerana bergantung kepada kekuatan benih setiap bongkah. Cabut dan sembur dengan EM untuk lebih menjaga kualiti disamping memberi kekuatan pada benih yang akan tumbuh selepas ini.

Tutup kembali penutup bongkah. Setiap bongkah yang dituai hasilnya perlu diberi rehat selama 10 hari. Dan bukaan seterusnya adalah pada hari ke 15 selepas bongkah ditutup.

Tiada ulasan:

a> Related Posts with Thumbnails