Setakat yang kami telah perhatikan, pasaran cendawan adalah memberangsangkan. Permintaan melebihi penawaran. Walau bagaimanapun pemasaran cendawan ini bukanlah mudah.
Hanya satu musuh utamanya adalah masa. Jika anda terlewat untuk memasarkan cendawan yang telah dipek besar kemungkinan ia akan rosak. Ini kerana jangka hayat cendawan yang telah diputik cuma sekitar 2-3 hari sahaja. Selepas itu ia akan menjadi layu dan berwarna kekuningan. Akhirnya cendawan akan buruk dan berbau busuk.
Jika anda menyimpan cendawan yang telah dipek dalam peti sejuk selama beberapa hari, anda mestilah memasarkannya paling lama 2 hari, pada hari yang ketiga ia tidak akan dibeli lagi oleh pelanggan walaaupun anda menurunkan harganya.
Jadi bagaimana membuat ia tahan?
Ada kawan yang mengeringkan cendawan menjadi cendawan kering. Teknik ini boleh dicuba.
Artikel diatas merujuk kepada Cendawan Tiram Kelabu. Tidak termasuk Cendawan Telinga Kera/Tikus.
.
sumber : Rimbunan Hijau
Tiada ulasan:
Catat Ulasan