Selasa, September 17, 2013

TPME hasil 350kg cendawan sehari

Foto
NURUNNAIM (kanan) dan Nazrol Hisham menyusun beg media di atas rak dalam bilik pengasingan dengan penuh teliti.
Daripada sebuah bangsal lembu, seorang bekas penjaja pasar malam ‘mempertaruhkan’ nasib menjadikannya sebagai tempat penanaman cendawan.
Ternyata ‘eksperimennya’ selama enam tahun tidak sia-sia apabila bidang pertanian itu akhirnya mengubah kehidupannya sekeluarga. 
Berbekalkan prinsip hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih, Norazimi Azuwal Nordin, 29, dari Kampung Tasik Pauh, Selising, Pasir Puteh, Kelantan mampu menjadi usahawan tani berjaya walaupun sekadar memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). 

Pemilik Tasek Pauh Mushroom Enterprise (TPME) itu kini menarik nafas lega apabila syarikatnya mampu mengeluarkan 350 kilogram (kg) hasil cendawan Tiram Kelabu atau nama saintifiknya, Pleurotus sajor-caju setiap hari di atas tanah seluas 0.6 hektar milik ayahnya, Nordin Abdullah, 60.
Lebih membanggakan Norazimi, kejayaan itu bukan milik peribadinya, malah turut dikongsi bersama adik-beradik, Nurunnaim, 26, Nurayu, 23, Nurazmimi, 21, Nazrol Hisham, 19 dan Nur Fatin Natasya, 18.
Foto
BEBERAPA pekerja TPME mengisi bahan utama dalam plastik beg media bagi menampung permintaan pelanggan.
Malah, ibu bapanya, Nordin dan Azinun Ahmad, 56, banyak membantunya mengusahakan bidang pertanian itu sejak 2007. 

Selain kilang di Tasik Pauh, Norazimi turut membuka dua lagi cawangan terbaru TPME di Hutan Kuin, Machang dan Kampung Bechah Kura, Peringat, masing-masing diuruskan Nurunnaim dan Nazrol Hisham. 

Norazimi berkata, ketika berniaga di pasar malam selama lima tahun, dia sering melihat ramai pengunjung mencari tanaman berkhasiat itu, namun ada yang kecewa kerana cendawan jenis itu sering kehabisan stok. 

Katanya, hatinya terus terdetik untuk mengusahakan penanaman cendawan sebelum mengikuti kursus mengenai bidang pertanian itu dengan Jabatan Pertanian di Lundang pada 2007. 
Foto
NUR Fatin Natasya menunjukkan benih cendawan Tiram Kelabu.
“Pada peringkat permulaan, bermodalkan RM1,000 saya guna bangsal lembu sebagai tempat penanaman cendawan sebelum cuba menjualnya di pasar tani seluruh Kelantan dan alhamdulillah, saya berjaya mengumpul RM30,000 dalam lapan bulan. 
“Dengan modal sebanyak itu, saya bersama Nurunnaim dan ibu bapa membina dua bangsal pada 2008 sebelum menambahnya menjadi 10 bangsal sebaik mendapati jualan cendawan semakin memberangsangkan,” katanya. 

Pemenang Anugerah Wiratani Jaya Pering­kat Kelantan pada 2010 itu berkata, proses penanaman cendawan itu perlu melalui beberapa teknik betul jika ingin mendapatkan hasil memuaskan. 

Katanya, pertama penyediaan beg cendawan sebelum diisi tiga bahan utama iaitu habuk kayu getah, dedak padi dan kapur kalsium karbonat yang digaul bersama pada kadar 100:10:1 mengikut berat sebelum dilembapkan dengan air sehingga mencapai kelembapan 60 hingga 65 peratus. 

“Penutup kemudian dipasang pada beg sebelum dibawa masuk ke bilik kukusan untuk dimatikan kuman pada suhu 90 darjah celsius bagi mengelakkan pertumbuhan kulat hantu seperti kulat oren, hijau atau hitam yang dikhuatiri boleh merosakkan campuran bahan media itu. 

“Sebaik dikukus, semua beg perlu disejukkan selama 12 jam sebelum disuntik benih cendawan untuk diperam dua bulan dalam bangsal lain pada kelembapan 80 hingga 90 peratus dengan suhu, 28 hingga 30 darjah celsius,” katanya yang memenangi Anugerah Belia Negara peringkat negeri tiga tahun lalu. 

Menurutnya, sebaik melepasi tahap matang, penutup dibuka bagi membolehkan cendawan keluar dalam tempoh 10 hari dan kebiasaannya, satu beg mampu mengeluarkan hasil antara enam hingga lapan kali bagi tempoh lima bulan. 

Selain cendawan Tiram Kelabu, katanya, jenis cendawan berpotensi lain di Malaysia ialah Abalon, Telinga Kera, Tiram Putih, Jerami, Berangan, Peha Ayam, Tiram Kuning, Tiram Merah Jambu, Ling Zhi, Perut Lembu dan Jarum Emas. 

“Cendawan Tiram Kelabu memiliki banyak khasiat, antaranya mengawal atur darah termasuk antithrombotik, merendahkan tekanan darah, kandungan glukosa dan lipid, meningkatkan sistem imun untuk melawan jangkitan virus serta bakteria, merencat pertumbuhan tumor dan antiksidan. 

“Sebab itu, cendawan jenis itu menjadi ‘buruan’ ramai kerana kelebihan khasiatnya, selain rasa agak enak dan sedap,” katanya yang pernah memenangi tempat kedua Pertandingan Hasil Cendawan dalam Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA 2010). 

Nurunnaim selaku Pe­ngurus Pemasaran TPME pula berkata, pihaknya kini menjual 350kg cendawan setiap hari kepada pemborong selepas kilang di Tasik Pauh mampu menghasilkan 250,000 beg media pada satu masa diikuti Machang (60,000) dan Peringat (40,000). 

Katanya, mengenai benih cendawan, mereka membelinya di Kuala Lumpur dan Selangor sebanyak 350kg untuk penanaman bagi tempoh sebulan. 

“Beg media keluaran TPME turut mendapat permintaan di kalangan 30 pe­ngusaha cendawan lain ­di Kelantan, selain kilang di Tasik Pauh sering dikunjungi oleh mereka yang baru hendak berjinak-berjinak de­ngan bidang berkenaan. 

“Walaupun memiliki Ijazah Kejuruteraan Elektrik Kuasa dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), saya tidak menyesal membabitkan diri dalam penanaman cendawan, sebaliknya berpuas hati dapat membantu abang serta keluarga mengusahakan bidang yang kurang diceburi ramai itu,” katanya.
sumber: Harian Metro
Artikel ini disiarkan pada : 2013/09/17
Nota Cendawan Global: Saya pun bercadang untuk pergi berjumpa dan melawat pengusaha cendawan yang berjaya ini. Semoga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk berjaya di dalam bisnes cendawan.

1 ulasan:

Rasyidah Mazuki berkata...

boleh saya dapatkan contact number Tasek Pauh Mushroom Enterprise ?

a> Related Posts with Thumbnails