Ahad, Mac 31, 2013

Tauke cendawan


Kuala Pilah: Di bawah Skim Usahawan Komersial Siswazah (SUTKS), dua sahabat mengikuti kursus projek penanaman cendawan selama tiga bulan. Selepas tamat kursus, mereka sepakat memanfaatkan ilmu dipelajari dengan membuka bangsal cendawan.
Roslina Rais, 38, dan rakan kongsi, Nurhaida Sahera Abdul Malek, 31, memulakan projek tanaman cendawan dengan modal berbayar RM250,000 di Kampung Ibol, Tanjung Ipoh, di sini, pada 2006.
Roslina, lulusan Ijazah Teknologi Makanan Universiti Putra Malaysia (UPM), manakala Nurhaida, graduan jurusan Matematik Industri Universiti Teknologi Malaysia (UTM) menubuhkan Arra Mushroom pada Mei 2006.
Mereka bermula dengan satu bangsal menampung 3,000 polibeg cendawan untuk melihat potensi tanaman itu. Apabila mendapati pasaran bagi cendawan menggalakkan, dua sahabat itu mendirikan pula bangsal memproses serta menambah empat lagi bangsal cendawan. Satu lagi bangsal cendawan didirikan bagi menguruskan projek tanaman cendawan di bawah Projek E-Kasih.
“Ketika mula mengusahakan projek tanaman cendawan, kami bermula dengan kosong dan perlu banyak belajar. Apabila timbul masalah, kami mendapatkan khidmat nasihat daripada pengusaha cendawan lain,” kata Roslina. 
Menurutnya, ketika ingin membuka projek berkenaan, lima rakan kongsi termasuk dirinya dan Nurhaida mengeluarkan modal RM50,000 seorang. Dia dan Nurhaida, masing-masing memohon pinjaman sebanyak RM50,000 dari Agrobank untuk tujuan itu dan di peringkat awal berdepan masalah melunaskan pinjaman disebabkan masih ‘bertatih’.
Roslina kemudian membuat penjadualan semula pembayaran dan sudah menyelesaikan pinjaman.
Dibantu enam pekerja, Arra Mushroom mengeluarkan 120,000 polibeg cendawan yang diproses sendiri selain memiliki makmal menghasilkan benih cendawan di Seremban. Daripada proses eraman benih cendawan hingga memungut hasil mengambil masa dua bulan setengah. Dalam tempoh empat bulan, sebanyak lapan kali tuaian dilakukan. Purata tuaian cendawan Arra Mushroom ialah 80 kilogram sehari.
“Menariknya, kita boleh kawal berapa banyak pengeluaran yang dimahukan. Untuk mendapatkan hasil yang tinggi dan memuaskan, persekitaran projek penanaman cendawan perlu dijaga rapi bagi mengurangkan risiko,” katanya.

Sabtu, Mac 30, 2013

Benih perintis cendawan berkualiti



Sering berdepan dengan masalah benih yang kurang bermutu tinggi untuk perusahaan tanaman cendawannya, Pengarah Urusan Mofamag Resources, Zulkifli Arif Mohd Nafiah sanggup 'menggali' lagi ilmu berkenaan penanaman spesies berkenaan sehingga beliau berjaya menghasilkan benih berkualiti tinggi serta tahan lasak terhadap cuaca yang ekstrem, sekali gus dapat membantu pengusaha lain bagi menghasilkan cendawan terbaik.

Pada pembentangan belanjawan 2011 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Oktober tahun lalu, sejumlah RM6 billion diperuntukkan untuk sektor pertanian tahun depan dengan transformasi sektor itu akan dipergiatkan lagi bermula dari peringkat tanaman sehingga pemasaran hasil pertanian.

Daripada jumlah tersebut, sejumlah RM149 juta peruntukkan diberikan untuk membangunkan industri tanaman makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, perladangan organik, herba, rumpai laut dan sarang burung walit.

Pengarah Urusan Mofamag Resorces, Zulkifli Arif Mohd Nafiah, tidak melepaskan peluang untuk memajukan perusahaan cendawannya selaras dengan peruntukan tersebut.

Perusahaan cendawannya yang berusia hampir tujuh tahun kini melangkah setapak lagi apabila syarikatnya bakal bekerjasama dengan jabatan kerajaan dan universiti tempatan bagi menghasilkan benih cendawan berkualiti.

"Dalam perusahaan cendawan ini, benih merupakan faktor terpenting untuk mwnghasilkan cendawan yang berkualiti tinggi, tahan lasak dengan perubahan cuaca ekstrem," katanya kepada InfoAgro ketika ditemui di Puchong, Rabu lalu.

Menurutnya, walaupun kerja memproses bongkah dilakukan sebaik mungkin, ia tidak akan menghasilkan cendawan yang berkualiti sekiranya benih digunakan adalah bergred rendah.

"Saya berharap, daripada kerjasama ketiga-tiga pihak, penghasilan benih daripada kultur tisu dapat dilakukan dengan bantuan teknologi, peralatan, makmal dan pengetahuan yang diberikan,"katanya.

Beliau berkata, sepanjang tujuh tahun terlibat dalam tanaman cendawan, benih menjadi penyumbang peratusan yang tinggi kepada kegagalan untuk menghasilkan tuaian yang baik.

"Pada masa ini, kami (pengusaha cendawan) sangat bergantung kepada benih yang diimport dari Thailand, Indonesia, selain hanya sebilangan kecil pengusaha Cina tempatan yang turut menawarkannya,"katanya.

Zulkifli berkata, beliau bersedia menghulurkan tangan untuk bekerjasama dengan mana-mana pihak yang berminat bagi membantu memajukan industri tanaman cendawan tersebut.

PASARAN, POTENSI CENDAWAN

"Permintaan terhadap cendawan pada masa ini begitu tinggi sehingga melebihi penawaran sedia ada dan negara kita terpaksa mengimport untuk memenuhinya,"katanya.

Beliau berkata, mengikut sejarah permintaan terhadap cendawan tidak pernah menurun malah sentiasa meningkat.

"Di negara ini, cendawan mula ditanam untuk komersil sejak sebelum merdeka lagi dan sehingga kini, perusahaan serta perniagaan ini berkembang dengan baik, ada sahaja mereka yang berminat untuk mengusahakannya,"katanya.

Oleh sebab cendawan menjadi makanan kegemaran dan pilihan rakyat, Zulkifli berkata, Najib tidak ketinggalan memberi peruntukan kepada sektor pertanian khasnya industri tanaman makanan seperti cendawan.

"Apa yang boleh saya kata, pasarannya amat luas disokong dengan permintaan yang tinggi. Mofamag Resources yang menggunakan jenama Cendawan Puchong juga tidak menang tangan untuk memenuhi permintaan,"katanya.

Menurutnya, harga pasaran semasa adalah sekitar RM10 dan RM11 sekilogram namun ia mampu mencecah sehingga RM15 sekilogram bergantung kepada lokasi.
"Biasanya kawasan perumahan elit seperti Damansara, Bandar Baru Bangi, harganya mencecah RM15 sekilogram.

"Terdapat lebih 30 pengusaha berada di bawah Mofamag resources yang aktif mengusahakan cendawan komersil, sekali gus membantu meningkatkan pengeluaran tanaman ini,"katanya.

PUSAT SEHENTI CENDAWAN

Bagi mengembangkan perusahaan dan perniagaan cendawannya, Zulkifli merancang untuk membina pusat sehenti cendawan di Meru, Klang bagi menambahkan pusat sehenti sedia ada di Puchong.

"Ia akan menjadi hab kepada peruncit, pemborong, peraih, pengusaha dan individu untuk mendapatkan material berasaskan cendawan seperti benih, bongkah, cendawan, mesin malah khidmat nasihat,"katanya.

Menurutnya, pada masa sama, Mofamag Resources merancang untuk mewujudkan pusat sehenti di negeri-negeri lain apabila Cendawan Puchong berjaya menembusi pasaran kelak.

Zulkifli menyifatkan cendawan merupakan tanaman yang istimewa kerana ia mempunyai kelebihan tersendiri berbanding tanaman lain.

"Tanaman cendawan tidak memerlukan ruang yang luas, malah penghuni rumah pangsapuri boleh menanamnya di ruang sempit dengan syarat mempunyai kelembapan tinggi seperti bilik air dan bawah singki,"katanya.

Menurutnya, tanaman ini tidak memerlukan kos tinggi kerana harga pasaran bagi bongkah cendawan matang hanya RM1.30 sebongkah dan boleh diguna sehingga enam kali pengeluaran.

"Setiap pengeluaran, hasilnya sehingga 50 gram dan jangka hayatnya adalah tiga bulan,"katanya.

Beliau berkata, selain harga jualan dan permintaan yang meningkat, cendawan juga mempunyai nilai perubatan dan kesihatan untuk tubuh badan manusia.

"Cendawan mampu mengawal dan merendahkan tekanan darah, kandungan gula dan lipid serta anti thrombotik.

"Ia juga membantu meningkatkan sistem imun untuk melawan jangkitan virus dan bakteria serta pelbagai lagi khasiat,"katanya.

BERMULA DENGAN SARANAN RAKAN

Mengimbau kembali sejarah pembabitannya dalam 'dunia cendawan', Zulkifli berterima kasih kepada rakannya yang memperkenalkan cendawan kepadanya pada 2005.

"Beliau yang memberi idea kepada saya untuk menceburi industri tanaman cendawan dan mengikuti kursus cendawan di Kulai, Johor.

"Pada waktu itu, saya masih bekerja sebagai Pegawai Kanan Jabatan Pemantauan dan Perancangan sebuah syarikat di Bangi dan melakukan tanaman ini secara sambilan bermodalkan RM 15,000,'katanya.

Menurutnya, selepas perusahaanya menjadi, Zulkifli belajar cara memproses bongkah dengan pengusaha Cina tempatan.

"Bukan itu sahaja, komited dengan tanaman ini, saya turut menimba ilmu sehingga ke Thailand untuk memahami selok-belok cendawan.

Melihat kepada potensinya, beliau melepaskan jawatan di syarikat dengan gaji tinggi untuk mengusahakannya secara sepenuh masa pada Mei 2009.

"Alhamdulillah, setakat ini, saya mampu mengembangkan perusahaan tanaman cendawan dengan membuat perniagaan yang berkaitan cendawan seperti membekalkan mesin, membuka kedai runcit dan sebagainya,"katanya.

sumber: Sinar Harian

Khamis, Mac 28, 2013

Lima kelebihan cendawan yang baru diketahui



Cendawan selalunya dianggap sebagai kulat yang berkhasiat dan sedap rasanya. Ia merupakan makanan yang menyihatkan yang mengandungi asid amino, mineral, vitamin, dan banyak protein dengan lemak yang rendah. 

Kebanyakan cendawan mengandungi beta-karotena yang dapat bertukar menjadi vitamin A. Maka cendawan juga digelar "khazanah vitamin A".

Menurut hasil kajian, selain ciri-ciri tersebut, cendawan juga mempunyai lima kelebihan, seperti yang di bawah ini:

1. Hanya 20 kalori

Khasiat cendawan bermanfaat bagi kesihatan jantung kita dan juga dapat meningkatkan daya keimunan tubuh badan manusia. Sepiring cendawan hanya mengandungi 20 kalori. Jumlah in jauh kurang daripada sepiring puding.


2. Rasanya sedap

Cendawan mempunyai rasa yang amat sedap dan ia sesuai dimasak atau dicampur dengan makanan lain, menjadi sejenis perasa yang enak.

3. Mengandungi banyak vitamin D

Cendawan kaya dengan vitamin D, iaitu vitamin yang tidak ada pada sayur-sayuran dan buah-buahan lain. Ia amat baik bagi kesihatan tulang dalam badan kita.


4. Fungsi anti-oksida

Fungsi anti-oksida cendawan ini sama dengan sayur-sayuran yang berwarna-warni, seperti zucchini, lobak merah, kubis bunga dan paprika.


5. Pengganti beras dan roti

Berdasarkan anggaran yang dibuat, jika kita memakan 100 gram cendawan untuk menggantikan nasi goreng setiap kali makan, selama satu tahun, ia boleh mengurangkan 18 ribu kalori, iaitu dua kilogram lemak, meskipun kita tidak mengubah struktur makanan asalnya. :)

Rabu, Mac 27, 2013

Teknologi majukan industri cendawan


PEMBANGUnan industri cendawan memerlukan sokongan pelbagai pihak untuk terus berkembang.


AKTIVITI penanaman cendawan kini semakin mendapat sambutan yang menggalakkan dari kalangan pengusaha bidang pertanian.

Namun, disebabkan industri tersebut masih baru di negara ini, ia memerlukan sokongan dan bantuan dari pelbagai pihak untuk memastikannya terus berkembang.

Sebenarnya, industri berkenaan mampu untuk berkembang disebabkan ia menerima permintaan yang sangat menggalakkan dari kalangan pengguna.

Ini kerana tumbuhan dari spesies kulat tersebut bukan sahaja boleh digunakan sebagai makanan, malah ia turut digunakan untuk menghasilkan makanan hiliran lain seperti jus, sambal cendawan dan juga serunding cendawan.

Bagi mencari platform bagaimana aktiviti penanaman cendawan dapat diperkembangkan melalui penggunaan teknologi dan inovasi terkini, Universiti Malaya (UM) baru-baru ini telah menganjurkan Persidangan Dan Pameran Cendawan Malaysia 2008 (MMCF 2008)

Program yang dikelolakan oleh Pusat Penyelidikan Cendawan (MRC) UM itu telah mendapat kerjasama dari Persatuan Cendawan Malaysia (MAM) dan juga Jabatan Pertanian.

Selain jualan dan pameran cendawan, program tersebut juga telah menunjukkan demonstrasi memasak resipi cendawan, penjagaan kit cendawan segera dan teknik penanaman cendawan kepada para pengunjung.

Menurut Timbalan Dekan Penyelidikan Fakulti Sains UM, Prof. Dr. Rauzah Hashim, melalui persidangan seperti itu, golongan seperti pakar-pakar, penyelidik dan juga pengusaha dapat bertukar-tukar pendapat untuk memajukan sektor tersebut melalui sumber-sumber yang ada.

"Inisiatif seperti ini secara tidak langsung dapat mempromosikan penyelidikan dan pembangunan cendawan melalui aplikasi.

"Ia juga bakal memberi manfaat kepada ekonomi negara dan berpotensi untuk menyumbang kepada jaminan kualiti makanan serta kesihatan masyarakat," katanya selepas merasmikan program tersebut di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Untuk membangunkan industri berkenaan, ia bukan sahaja bergantung kepada teknik pelaksanaannya, malah perkongsian kerjasama dengan negara-negara lain juga penting agar ia dapat dilakukan dengan berjaya melalui pelaburan kos yang efektif.

Negara kita perlu mengambil pengalaman dari negara-negara pengeluar cendawan seperti Jepun, China, Amerika Syarikat dan juga New Zealand.

Antara jenis cendawan yang di tanam di Malaysia adalah dari spesies tiram kelabu, tiram putih, jeli hitam dan juga bunga kubis.

Setakat ini, MRC telah menghasilkan beberapa kepakaran sistematik melibatkan industri cendawan dari segi bioteknologi, biodiversiti, kesihatan, pertanian dan alam sekitar.

Sementara itu, Pengerusi jawatankuasa penganjur persidangan berkenaan, Prof. Dr. Vikineswary berkata, rakyat Malaysia perlu mengamalkan memakan cendawan kerana selain mempunyai khasiat yang tinggi, ia juga mempunyai kebaikan dari segi kesihatan.

"Makan cendawan secara segar adalah paling digalakkan bagi mendapatkan keseluruhan nutriennya,'' katanya.

Menurut beliau, bagi merangsang pertumbuhan industri berkenaan, kerjasama antara universiti dan institusi pengajian tinggi (IPT) juga penting bagi mewujudkan pelbagai aktiviti dalam kajian mengenai penanaman cendawan.

Antara aktiviti yang boleh dilaksanakan adalah seperti seminar, bengkel, pesta dan juga perkhidmatan bantuan kepada pengusaha yang berminat.

Mengambil contoh UM, mereka ada menjalankan usaha sama dengan beberapa universiti dari luar negara seperti New Zealand dan San Francisco dalam bidang-bidang berkaitan.

Selain itu, universiti tersebut juga melatih lebih kurang 50 pelajar siswazah yang berminat untuk mendalami kajian cendawan dalam pelbagai aspek.

"Kajian-kajian yang dijalankan adalah seperti kandungan enzim di dalam cendawan, teknik penanaman selain mencari spesies-spesies baru di dalam hutan untuk penyelidikan yang lebih terperinci,'' jelasnya

Sebenarnya, tidak semua spesies cendawan boleh ditanam di Malaysia kerana proses pertumbuhan dan khasiat cendawan adalah bergantung kepada iklim sesebuah negara.

Justeru, untuk mencari kesesuaian berkenaan, peranan persatuan dan badan penyelidik adalah sangat penting bagi meningkatkan stimulasi pembiakan dan seterusnya mengekalkan khasiatnya.

Di samping itu, agensi-agensi seperti Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Jabatan Pertanian, persatuan-persatuan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) juga harus memberi sokongan penuh terhadap usaha berkenaan.

Sehingga penghujung tahun lalu, sebanyak 334 ladang cendawan telah diusahakan di negara ini yang melibatkan tanaman secara komersial dan juga secara persendirian.

Daripada jumlah itu, terdapat enam syarikat yang melaksanakan projek berkenaan dalam skala yang besar iaitu melebihi 500 kilogram (kg) sehari manakala 57 syarikat melakukannya secara sederhana yang melibatkan hasil 50 hingga 500 kg sehari.

Sementara itu, sebanyak 260 pengusaha pula melaksanakannya secara kecil-kecilan dengan hasil yang dikeluarkan kurang daripada 50 kg sehari.

Johor merupakan negeri yang paling banyak mempunyai ladang penanaman cendawan dengan jumlah keseluruhan 67 ladang.

Secara keseluruhannya, negara kita menghasilkan sebanyak 24,000 kg cendawan sehari dan jumlah itu tidak mampu menampung permintaan yang tidak kurang dari 50,000 kg setiap sahari.




Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0102&pub=utusan_malaysia&sec=Agrobiz&pg=ag_01.htm#ixzz2OftcCZmU
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Selasa, Mac 26, 2013

Ling zhi bukan cendawan biasa


BENTUK cendawan ling zhi memang kurang menarik tetapi khasiatnya luar biasa.

CENDAWAN ling zhi atau Ganoderma lucidum ialah sejenis herba yang cukup popular. Cendawan itu berwarna merah dan perang serta berkilat. Saiznya juga agak besar berbanding cendawan biasa menyebabkan ia kurang mendapat perhatian. Namun, khasiatnya cukup banyak.
Khasiatnya diperakui berabad lamanya sejak zaman Dinasti Shu di China iaitu kira-kira 2,400 tahun lalu.
Ketika itu hanya mereka yang berstatus maharaja atau keluarga diraja sahaja yang mampu mendapatkannya kerana harganya yang mahal. Dengan bahan aktif yang dikenali sebagai polisakarida, berupaya menguatkan sistem imun, ling zhi boleh dijadikan langkah awal untuk menghalang dan merawat kanser, antialergi, antiradang, antiviral, antibakteria dan antioksidan.
Ada yang mengatakan seseorang perlu mendaki gunung dan meredah rimba bagi mendapatkan cendawan ling zhi.
Namun, hari ini kita tidak perlu lagi bersusah-payah mendaki gunung atau masuk ke dalam hutan untuk mendapatkan ling zhi.
Jaga kesihatan
CHENG (kiri) bersama beberapa produk makanan kesihatan cendawan tersebut yang dikeluarkan oleh syarikatnya, Ganofarm Sdn. Bhd. bersama Dr. Noorlidah.

Cendawan itu kini ditanam secara komersial di beberapa buah negara seperti China, Jepun dan Amerika Syarikat.

"Di Malaysia tidak ramai yang menanam cendawan ini kerana pasarannya kurang memberangsangkan," kata Prof Dr. Noorlidah Abdullah dari Institut Sains Biologi Fakulti Sains, Universiti Malaya (UM) baru-baru ini.
Beliau yang juga mengamalkan minuman ekstrak ling zhi berkata, ia sangat baik untuk menjaga kesihatan.
Polisakarida, bahan aktif yang terdapat dalam ling zhi berupaya menguatkan sistem imun tubuh. Ling zhi boleh dijadikan langkah untuk mencegah kanser, bertindak sebagai antialergi, antiradang, antiviral, antibakteria dan antioksidan," katanya.
Selain itu, ling zhi mempunyai antioksidan paling tinggi berbanding cendawan lain.
Antioksidan boleh menyingkir radikal bebas yang terbentuk dalam badan melalui metabolisme tubuh. Radikal bebas akan merosakkan lipid pada membran sel dan asid deoksiribunokliek (DNA). Jadi apabila berlakunya serangan, tubuh boleh terdedah kepada penyakit seperti jantung, artritis dan penyakit lain.
"Penyakit-penyakit ini timbul apabila umur meningkat akibat kekurangan antioksidan. Kalau amalkan ling zhi, sistem imun kita akan sentiasa tinggi dan dapat melindungi diri daripada serangan pelbagai penyakit," kata Dr. Noorlidah.
Ling zhi juga katanya, baik untuk paru-paru dan hati kerana ia meningkatkan proses detoksifikasi.
Menurut Dr. Noorlidah, ling zhi boleh memberi harapan kepada pesakit diabetes. Ling zhi dipercayai berupaya mengelakkan pesakit diabetes daripada 'kehilangan kaki' dan ini diakui pengusaha cendawan, Ganofarm Sdn. Bhd., P.G. Cheng.
Keberkesanan cendawan

SEJAUH manakah ling zhi boleh memberi harapan kepada pesakit diabetes? - Gambar hiasan


Berkelulusan ijazah sarjana muda kimia, Cheng yang menanam ling zhi sejak tujuh tahun lalu berkata, pengalaman berurusan dengan pesakit diabetes sebelum ini, membuktikan keberkesanan cendawan itu.


"Ada seorang pak cik di Alor Setar, Kedah kakinya hampir dipotong disebabkan luka. Lukanya menjadi teruk disebabkan dia ada penyakit diabetes.
"Namun, selepas mengamalkan ling zhi, kaki pak cik itu dapat diselamatkan dan tidak perlu dipotong," katanya.
Selain selalu menerima kedatangan pesakit diabetes ke ladangnya di Tanjung Sepat, Selangor pesakit hipertensi dan ekzema juga mendapatkan produk yang diperbuat daripada ling zhi. Cheng berkata, terdapat kajian yang mendedahkan ling zhi dapat meningkatkan sistem imun pesakit HIV/AIDS.
"Pesakit HIV/AIDS berhadapan situasi sistem imun rendah. Ada satu kajian mendedahkan, kualiti kehidupan mereka yang mengambil ling zhi semakin baik," katanya.
Faktor harganya yang mahal menyebabkan tidak ramai yang mampu membeli ling zhi. Atas sebab itulah, Cheng terdorong untuk menanam ling zhi dan menghasilkan produk sendiri serta tidak menggunakan khidmat orang tengah untuk mengurangkan kos.
Atas sebab itulah, produk ling zhi yang terdapat di kedainya seperti pencuci rambut, minuman kesihatan dan kapsul dijual pada harga berpatutan, "Sebelum ini, untuk mendapatkan produk ling zhi perlu melalui ejen tertentu dan harganya sangat mahal. Disebabkan itu, saya memilih untuk menanam cendawan ling zhi dan menghasilkan pelbagai produk berasaskannya.
Sebelum ini Cheng pernah menjual ling zhi segar, namun pulangannya kurang memberangsangkan.
Beliau turut kesal kerana terdapat sesetengah pihak mengambil kesempatan menjual ling zhi palsu di pasaran.
"Ling zhi asli apabila direbus, rasanya sangat pahit. Pernah sekali saya pergi ke sebuah pasar, penjual itu mengatakan bahawa dia menjual ling zhi.
"Ia kelihatan seakan-akan ling zhi asli, tetapi apabila ditanya sama ada ia pahit atau tidak, penjual itu kata tidak. Dari situ kita tahu itu bukanlah ling zhi asli," katanya. - Bernama

Artikel Penuh: http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0922&pub=kosmo&sec=Varia&pg=va_01.htm#ixzz2OLo68Ott 
Hakcipta terpelihara 

Ahad, Mac 24, 2013

Untung tanam cendawan




Spesies tiram kelabu merupakan cendawan yang paling popular ditanam di negara ini.

SALAH satu perusahaan yang boleh dijalankan oleh petani dan pengusaha pertanian ialah penanaman cendawan disebabkan beberapa faktor.

Faktor utama adalah keuntungan yang tinggi yang boleh diperoleh dalam jangkamasa pendek di samping kos pengeluaran yang rendah di mana bahan-bahan sampingan pertanian boleh digunakan.

Potensi dari segi pemasaran dan kandungan nutrien pemakanan yang tinggi juga menyumbang kepada minat petani untuk menceburi bidang perusahaan ini.

Penanaman cendawan tiram kelabu

Penyediaan bahan


  • Bahan yang digunakan untuk menyediakan media cendawan ini ialah habuk kayu getah, dedak padi, kapur pertanian dengan nisbah (100:10:1) dan kelembapan air 75 peratus.
  • Sebagai contoh, untuk menyediakan 200 beg media, campuran yang diperluaskan adalah 100 kilogram (kg) habuk kayu getah, 10 kilogram (kg) dedak padi dan 1 kg kapur pertanian dan dicampurkan dengan air agar kelembapan campuran tersebut adalah 75 peratus.


Pembungkusan dan pengukusan


  • Campuran media yang telah disediakan akan dimasukan ke dalam beg plastik polypropylene (PP) yang berukuran 30 sentimeter (sm) x 10sm x 10 sm dan dipadatkan.
  • Penapis udara dipasang dengan menggunakan gelang leher dan penutup (cap) beserta dengan span.
  • Beg PP ini perlu dikukus selama antara empat dan enam jam pada suhu 1,000 darjah C dan kemudian disejukkan pada suhu bilik selama 28 jam (dua hari).


Penyuntikan benih dan pemeraman


  • Sebelum kerja penyuntikan dijalankan, langkah kebersihan perlu dijalankan iaitu kebersihan diri, bilik suntikan dan pastikan tiada kotoran atau habuk serta membuat semburan larutan basmi kuman seperti Dettol, Lysol dan Jeypine.
  • Peralatan suntikan adalah spatula/dawai.
  • Penyuntik, spirit,lampu, pemetik api dan pelindung pernafasan.
  • Tangan perlu dicuci dengan larutan basmi kuman dan pakai pelindung pernafasan.
  • Celupkan dawai penyuntik ke dalam larutan spirit dan bakar.
  • Panaskan mulut botol benih dan leraikan benih dengan dawai penyuntik.
  • Suntikan lima hingga lapan gram benih cendawan bagi setiap beg PP dan tutup beg PP dengan penutup dan disusun di bilik pemeraman.


Pemeraman


  • Proses pemeraman dijalankan dalam bilik biasa yang mana micelium akan dibiarkan merebak hingga memenuhi keseluruhan media substrat.
  • Proses ini pada kebiasaannya mengambil masa 50 -60 hari dimana beg PP yang rosak atau tercemar akan diasingkan dan beg PP yang elok akan dipindahkan ke bilik penghasilan.

Penghasilan


  • Selepas empat hingga lima hari penutup pengudaraan dibuka, putik cendawan akan kelihatan.
  • Selepas cendawan tumbuh dan hasil cendawan tersebut dikutip, hasil cendawan tersebut bolehlah dibungkus mengikut kesesuaian.
  • Selepas cendawan dipetik, beg PP direhatkan selama tujuh hingga 10 hari dengan menutup semula permukaan beg PP dan dibuka selepas itu untuk kutipan hasil kedua dan seterusnya dengan cara yang sama hingga enam atau lapan kali kutipan.
  • Suhu optimum dalam bilik penghasilan adalah 25 darjah C dengan kelembapan di antara 80 dan 95 peratus.
  • Untuk mendapatkan keadaan sedemikian penyiraman perlu dijalankan dua kali sehari pada waktu pagi dan petang.
  • Cahaya yang sesuai adalah adalah dalam keadaan yang mana seseorang boleh membaca tulisan akhbar di dalam bilik berkenaan.


Musuh dan penyakit


  • Perosak utama adalah tikus, lalat, lipas, hama dan nematoda.
  • Ulat lain yang biasa menyerang media substrat adalah seperti Penicillium, Aspergillus dan Trichoderma.
  • Pengawalan adalah dengan menjaga kebersihan rumah cendawan dan rak-rak dengan menggunakan bahan kimia basmi kuman seperti Dettol dan Lysol setiap kali habis musim penanaman.

Sabtu, Mac 23, 2013

Cara tangani masalah penyakit cendawan


Assalamualaikum. Di bawah ada artikel daripada Puan Lina (CIMA Agro) yang boleh membantu pengusaha cendawan. Terima kasih tak terhingga kepada Puan Lina atas kesudian berkongsi pengalaman. Terima kaseeeeyyyy.

Pengenalan

Memang telah menjadi resam berurusan dengan hidupan pasti akan ada masalah sakit dan matinya. Setakat ini saya pernah melihat beberapa pengusaha yang berhenti separuh jalan kerana 2 sebab sahaja. Perkara ini patut di war-warkan kepada semua yang belum terlibat tetapi sudah berminat, supaya mereka merancang semasak-masaknya sebelum menceburkan diri.

Jika anda sudah membuka ladang dan ladang anda diserang penyakit, Apakah yang perlu dilakukan? 


Jabatan atau pihak mana yang boleh diharapkan untuk membantu? 
Melalui pengalaman saya, kita tidak boleh berharap pada sesiapa pun. Tiada satu jabatan ketika ini yang dikhaskan khusus untuk kaji selidik tanaman cendawan serta penyakitnya. Tidak seperti tanaman industri lain seperti getah dan kelapa sawit yang ada pusat penyelidikannya. 

Alhamdulillah, pengalaman yang saya dapat selama 6 tahun dalam bidang penanaman cendawan ini membawa saya kepada saya sekarang ini. Kini saya ingin kongsikannya dengan semua,. terutama berkenaan dengan penyakit cendawan. Ia juga menjadi salah satu modul yang diperbincangkan secara mendalam dalam Kursus Intensif Tanaman Cima Agro yang saya adakan. 

Semoga rakan-rakan satu bidang dengan saya yang juga menganjurkan kursus tanaman cendawan, dapat menyampaikan ilmu saya yang tidak seberapa ini pada peserta kursus masing-masing.

Ada 2 sebab utama yang menyebabkan pengusaha berhenti separuh jalan dalam industri ini.

- Masalah Penyakit


Ada berbagai jenis penyakit cendawan tetapi penyakit yang paling terkenal dalam industri cendawan di Malaysia adalah penyakit hijau dan penyakit oren

- Masalah Pasaran


Masalah ini berlaku dalam tahun 70-80an dahulu dimana kerajaan mempromosikan industri ini secara besar-besaran maka ramailah orang menceburkan diri dalam bidang ini hingga berlaku lambakan. (maklumat dari Jabatan Pertanian)

Pada kali ini saya ingin membincangkan tentang masalah penyakit sahaja kerana ramai yang bertanyakan tentangnya pada saya sejak akhir-akhir ini.

Vektor masalah penyakit cendawan adalah

1. Penyuntik benih
2. Bilik suntik (bilik dan udara bilik)
3. Alat suntik yang bersentuhan benih (pelerai benih dsb)
4. Benih yang disuntik (bebas penyakit?)
5. Beg media yang disuntik (pengukusan sempurna? Penjagaannya?)

Ramai yang terus menyalahkan benih dan ini tidak semestinya betul.


KULAT HIJAU

Jika penyakit yang anda alami adalah beg media berwarna HIJAU.. adalah penting menentukan keluarga hijau tersebut. Tidak semestinya kalau ia berwarna hijau sahaja, ia akan jatuh pada keluarga yang sama. Seperti manusia, berkulit ‘sawo matang’ tidak semestinya berketurunan Melayu. Ada Indonesia, Filipina, Kemboja, Siam dan lain-lain yang juga berkulit sawo matang. 


Kulat hijau boleh jadi dari keluarga Trichoderma, Aspergillus, Chaetomium, Cladosporium, atau Penicillium. Saya beri contoh mudah.. Jika kulat hijau tersebut asal usul dari lumut hijau tepi longkang, bermakna longkang anda perlu dicuci! Di sinilah yang menyebabkan saya perlu ke tempat pengusaha yang bermasalah untuk memerhati dan menganalisa apa penyebabnya. 

Kadang-kadang pengusaha tidak dapat melihat kesalahan yang mereka lakukan di depan mata dan memerlukan orang luar untuk menegur mereka. Kajian tentang prosedur dan proses kerja mereka juga adalah penting untuk saya mengetahui punca penyakit. Contoh, mengetahui proses pengukusan mereka dapat memastikan pengukusan adalah sempurna atau tidak.

Dalam alam bakteria dan fungi ada 2 jenis kelas.

a) Yang tahan kepanasan tinggi (thermoresistant)
b) Yang tidak tahan panas

Kelas b) akan mati bila kita stim kan ala kadar tetapi kelas a) akan tetap hidup jika pemanasan adalah tidak betul. Jika nasib kita baik, kelas a) ini hanya dalam jumlah yang kecil didalam beg media dan akan dimatikan oleh koloni Mycelia Plerotus yang kita suntik didalamnya pada proses menyuntik nanti. Tapi adalah berbahaya jika bergantung pada nasib jika kita boleh buat pengukusan yang sempurna. 


Dapatkan jangkasuhu (dalam lingkungan RM80 harga pada 2 tahun dulu) untuk pastikan suhu dan rekodkan suhu paling tinggi dicapai dan ketahui berapa lama ia akan kekal pada suhu itu. Untuk pengetahuan, pengukusan stim yang diguna pakai di Cima Agro tidak pernah mencecah 100C..

Perlu di ingat juga bahawa tidak perlu memasak beg media dengan suhu terlampau tinggi (menggunakan boiler pada suhu atas 100C) kecuali kawalan had suhu dikenakan. Jika tidak, ia akan membunuh bacteria baik (streptomyces) yang ada didalamnya.

PROSEDUR CIMA AGRO

Melalui pengalaman, kami di CIMA AGRO telah mewujudkan prosedur prosedur sekiranya masalah hijau mencapai tahap kerosakkan lebih 10%. Maka kami ingin berkongsi kepada semua pengusaha akan cara-cara kami. Langkah-langkah yang perlu dilakukan adalah seperti berikut.

a) Ambil 9 biji beg kompos.
b) 3 biji dibawa ke bilik tempat anda menyuntik, di buka dan didedahkan kepada udara bilik suntik dalam 1-3 minit (jangan letak benih) dan ditutup semula. Kemudian dieramkan di tempat bersih jauh dari rumah cendawan lain contoh rumah kawan anda, pejabat anda dan sebagainya.
c) 3 biji tidak di buka dan tidak disuntik. Keluar dari tempat kukusan, dibawa terus ke rumah eram..
d) 3 biji tidak di buka dan tidak disuntik. Keluar dari tempat kukusan, dibawa terus ke rumah.hasil.

Jika beberapa hari, b yang tidak berbenih jadi hijau, maka masalah anda bukan dari benih tetapi sebenarnya ia berasal dari bilik benih atau yang menyuntik benih.

Jika b tidak hijau tetapi c atau d hijau bermakna rumah eram/hasil anda telah di penuhi dengan hijau dan perlu di kosongkan dan di basmikuman dengan segera sebelum koloni hijau tersebut bertambah dan berganda. Mungkin juga ia disebabkan oleh kukusan yang tidak sempurna. Jika hijau tersebut timbul di tengah-tengah badan beg media tersebut, maka sahlah kukusan anda tidak sempurna!!

Tetapi jika b tidak hijau maka anda boleh dapat pastikan ia memang asalnya dari benih. Tiada apa masalah dalam kukusan anda. Bermakna pengukusan, bilik suntik, penyuntik (tukang suntik) anda adalah baik. Oleh kerana itu segera hentikan pembelian/pengambilan benih dari sumber biasa dan beralih ke sumber lain.

Disinilah pentingnya ilmu membuat benih sendiri. Jika anda membuat benih sendiri, periksa setiap minggu sebelum kulat hijau tersebut di tutup oleh miselia cendawan kita. Bagi yang menjual benih secara komersil, pemeriksaan setiap minggu ini agak melecehkan untuk mereka. Jika tidak diperiksa pun ia tetap putih melepak selepas tempoh tertentu dan boleh dijual kepada pengusaha cendawan di luar sana termasuk anda. Akhirnya ia merugikan anda sebagai pembeli.

*Jika masalah hijau melanda lepas korekkan, bermakna mungkin anda membuat korekkan atau pembersihan dengan cara yang salah. Untuk pastikan, bawa beberapa beg yang belum dibuka ke tempat pengusaha lain yang tidak mengalami masalah ini. Jika beg tersebut berada dalam keadaan baik di tempat orang, ia mengesahkan penjagaan beg anda adalah salah.

Mengapa kita mesti mengetahui punca penyakit dengan melakukan proses diatas? Bagi saya, jika kita sudah tahu punca penyakit, langkah seterusnya sudah jadi mudah! Hapuskan punca penyakit tersebut dan masalah anda selesai..

Pesanan dari saya…

Dibawah adalah langkah-langkah segera yang perlu diambil sekiranya anda sedang mengalami masalah penyakit.

- Jika anda menggunakan semburan EM ke muncung beg media selepas petik, hentikan segera penggunaannya.

- Bagi mereka yang bermasalah hijau dan menggunakan larutan EM untuk mencuci pengorek beg segera hentikannya dan gantikan dengan air garam.

- Mungkin juga cara siraman anda tidak betul, maka bertanyalah dari mereka yang betul. (Pengusaha yang tiada masalah penyakit)

- Pengurusan penyakit mengikut jenis juga adalah penting. Memang semua penyakit perlu di buang tetapi bagaimana cara membuangnya? Cara membuang penyakit oren adalah berbeza dengan membuang penyakit hijau. Jika anda tidak pasti, sila bertanya pada pengusaha yang tiada masalah penyakit yang berhampiran dengan anda.

- Selain dari itu susun atur lantai dan susun atur jadual kerja pekerja anda yang tidak sesuai juga boleh menjadi penyebab berlakunya rebakan penyakit yang serius. Sebab itu sebelum memulakan projek cendawan ini adalah penting para bakal usahawan memulakannya dengan cara yang betul. Sebarang pembetulan di kemudian hari adalah amat tinggi kosnya.

Di Cima Agro, kami tidak menggunakan EM kerana sebab-sebab tertentu. Tetapi jika anda memilih untuk menggunakan EM dalam operasi, sila teruskan. Tetapi jika dijangkiti penyakit, hentikan penggunaannya sehingga penyakit tersebut dipulihkan.

Akhir kata, sentiasa ingat, berdoa dan meminta pada Allah s.w.t. untuk menghindarkan penyakit dari tanaman kita juga adalah amalan yang patut anda lakukan. InsyaAllah semuanya akan pulih..

SATU LAGI SUMBANGAN CIMA AGRO UNTUK SEMUA PENGUSAHA CENDAWAN SELURUH MALAYSIA

Selasa, Mac 19, 2013

Pengusaha cendawan perlu ilmu mencukupi


Industri cendawan kini bukan sahaja terdiri daripada petani semata-mata tetapi melibatkan pelbagai golongan profesional. 
.
Ini menunjukkan industri cendawan semakin mendapat tempat dalam masyarakat kerana konsep penanaman ringkas dan kemas serta memberikan pulangan lumayan. 
.....
Walaupun bilangan pengusaha cendawan semakin hari semakin ramai, namun tidak ramai pengusaha yang arif tentang teknik penjagaan cendawan dan pengurusan kewangan dan peka terhadap kesan pengabaiannya.
.
.......
Dalam usaha merealisasikan pertanian sebagai perniagaan, pengusaha atau bakal pengusaha perlu mengetahui teknik penanaman serta konsep penjagaan cendawan yang betul. 
.
Ini bagi membolehkan pengusaha cendawan mengurangkan kadar kerosakan cendawan selain mendapat keuntungan dan hasil maksimum.
.... ..
Konsep penanaman yang dimaksudkan termasuklah teknik dan kemahiran penyediaan beg media (tempat membiak cendawan) tidak berpenyakit, pengukusan dan pemeraman sempurna, pengawalan penyakit dan kebersihan, pengudaraan rumah cendawan teknik penuaian serta pemasaran. 
.......
Namun bagi pengusaha yang ingin menjalankan perusahaan ini secara komersial, mereka perlu mendapat pendedahan tentang cara penggunaan mesin dan peralatan yang digunakan dalam industri ini seperti mesin penggaul, mesin pengisi beg media dan mesin pengukus. 
.......
Melalui latihan dan kursus bimbingan, pengusaha akan didedahkan tentang ramalan pendapatan yang bakal diperoleh oleh mereka. Purata pendapat pengusaha cendawan kini boleh mencecah RM3,000 sebulan jika pengusaha memulakan penanaman cendawan sebanyak 12,000 beg media. 
......
Ini menunjukkan pendapatan yang diperoleh oleh pengusaha setanding dengan perusahaan dan industri lain. 
.......
Bagi memberi pendedahan lengkap tentang teknik penanaman cendawan, pihak Cendawan Global dengan berbesar hati mencadangkan kursus tanaman cendawan daripada Cendawan Puchong (CP). :)




Isnin, Mac 18, 2013

Nilai nutrisi dan perubatan cendawan



Cendawan Tiram Kelabu
  • Mengawal atur darah
  • Anti-thrombotik
  • Merendahkan tekanan darah
  • Mengandungi glukos dan lipid
  • Meningkatkan system imun untuk melawan jangkitan virus dan bakteria
  • Merencat pertumbuhan tumor
  • Antioksidan dan aktiviti pelindung gen

Kandungan Nutrisi (% berat kering)
..
Protein : 15.2 - 22.7%
Lemak : 1.16 - 2.58%
Serat : 14.2 - 18.2%
Vitamin E : 3 ppm
Selenium : <0 .05="">
Zat Besi : 34.7 - 60.7 ppm
Kalsium : 0.39 - 0.69 ppm
Magnesium : 589 - 789 ppm
Potassium : 2.54 - 2.61 ppm
..
..Cendawan Jeli Hitam @ Telinga Kera
..
  • Merawat gangguan kardiovaskular:Memecah darah beku @ mencairkan darah beku
  • Mengawal atur tekanan darah
  • Merendahkan kolesterol dan lipid
  • Antioksidan dan melindungi dari kerosakan DNA
  • Membantu mengurangkan berat badan

Selasa, Mac 12, 2013

Profesor cendawan


Keluarga Noorlidah makan cendawan tiga kali seminggu.




PESAN Noorlidah, berhati-hati memilih cendawan kerana ada antaranya beracun.


BILIKNYA yang berukuran 15 x 20 kaki persegi di Institut Sains Biologi, Fakulti Sains Universiti Malaya (UM) dipenuhi dengan ribuan buku dan makalah mengenai cendawan.
Replika tumbuhan itu serta gambar semasa mengikuti seminar di dalam serta luar negara turut menghiasi ruangan bilik pakar cendawan Prof. Noorlidah Abdullah, 47.
Malah tumbuhan unik itu telah membawa beliau merantau hingga ke China, Thailand, India dan Switzerland.
“Jika rumah saya bukan jenis teres dan terletak di bandar Kepong, telah lama saya mengusahakan cendawan secara serius,” ujarnya ketawa.
Obsesnya pada cendawan membuatkan Noorlidah menetapkan salah satu menu makanan keluarganya berasaskan cendawan sebanyak tiga kali seminggu.


Katanya, cendawan kememeh masak lemak cili api serta daging boleh membuatkan suami dan enam orang anaknya kecur air liur.
“Semuanya bermula apabila tamat pengajian Ijazah Doktor Falsafah Mikologi Makanan di UM. Pengkhususan kepada kulat yang merosakkan makanan selama 10 tahun membuat saya beralih memilih kajian tentang cendawan.
“Setelah lima tahun mengkaji cendawan saya terpikat dengan misteri serta khazanah yang tersembunyi terutamanya dari segi perubatan dan komersial,” katanya yang berasal dari Kuala Lumpur.
Namun, beliau memberi nasihat sekiranya seseorang tersesat di hutan dan terdesak untuk mencari sumber makanan, cendawan bukan merupakan alternatif utama.
“Corak cendawan hampir sama namun ada yang beracun dan tidak. Mereka yang biasa dengan hutan dan pakar tumbuhan sahaja mengetahuinya,” katanya tegas.
Ujarnya lagi, kini hanya terdapat 10 orang pakar cendawan di Malaysia. Sekiranya bilangannya lebih ramai, ia mungkin dapat merancakkan ekonomi negara dan tidak semata-mata bergantung kepada import cendawan dari China.
TERDAPAT lebih 15,000 jenis cendawan telah dikenal pasti.


“Bayangkan di China sahaja terdapat lebih 100 pusat penyelidikan cendawan.
“Negara kita hanya mengeluarkan 24,000 kilogram cendawan sedangkan permintaan sebenarnya ialah 50,000 kg.
“Jika penanaman cendawan dapat dikomersialkan lagi kita tidak perlu mengimportnya. Selain itu, penambahan pusat penyelidikan baru mungkin dapat menghasilkan penemuan baru khasiat cendawan,” katanya.
Asal cendawan cukup unik. Ia dikatakan ditemui oleh penduduk desa Perancis sebagai sumber makanan dan perubatan pada ratusan tahun dahulu. Mereka menanamnya di gua kerana tumbuhan itu memerlukan suhu yang lembap dan sejuk.
Malah rekod sejarah awal China menunjukkan cendawan digunakan untuk perubatan tradisional dan pada lukisan klasik China. Alat kebesaran maharaja turut mempunyai corak cendawan.
Beliau menambah, cendawan sebenarnya mempunyai banyak khasiat dari sudut perubatan.
“Ia mampu memulihkan penyakit batuk, merawat gastrik dan mengawal tekanan darah kerana ia kaya dengan zat besi, mineral dan amino serta antioksida,” ujarnya.
KAJIAN membuktikan cendawan memiliki khasiat perubatan.


Kini dianggarkan terdapat 15,000 jenis cendawan daripada 1.5 juta kulat yang wujud. Tetapi terdapat ratusan ribu lagi yang belum ditemui dan tidak mempunyai nama.
Menyentuh mengenai komersialisme cendawan pada masa hadapan, Noorlidah memberitahu, tidak mustahil terdapat aiskrim cendawan dan coklat cendawan yang dijual di pasaran.
“Jika sekarang terdapat minuman cendawan dalam tin, tidak mustahil tidak lama lagi kanak-kanak dapat merasai kelazatan aiskrim cendawan.
“Cuma jangan takut untuk mengkaji idea baru, itu rahsianya,” kata Noorlidah. – MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


Artikel Penuh: http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2008&dt=1221&pub=kosmo&sec=Erti_Hidup&pg=er_01.htm#ixzz2NDrDKLYl 
Hakcipta terpelihara 
a> Related Posts with Thumbnails